„Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele” - autobiografia profesorului Ion Iovcev va fi lansată la București

  • 04 Mai 2022 15:16
„Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele” - autobiografia profesorului Ion Iovcev va fi lansată la București

”Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele” este titlul autobiografiei semnate de profesorul Ion Iovcev, fost director al Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, în prezent consilier în Parlamentul European. Lansarea volumului va avea loc duminică, 8 mai, la Muzeul Țăranului Român din București, în prezența Ambasadorului Rep. Moldova în România, Victor Chirilă și a mai multor oameni de cultură din dreapta Prutului.

Presiuni, amenințări, atentate la viață, lupta de apărare a limbii române, a istoriei și tradițiilor românești în regiunea transnistreană. Toate se regăsesc în cele 340 de pagini ale volumului semnat de profesorul Ion Iovcev.

E o carte despre istoria luptei noastre pentru limbă, pentru demnitate, verticalitate, libertate. Pentru mine această carte este un fel de dare de seamă. Este de fapt viața mea. Nu am scris-o cu creionul sau cu pixul. Am scris-o din inimă. Am retrăit toate acele momente pe care le-am avut pe parcursul celor trei decenii cât am fost la conducerea Liceului „Lucian Blaga”

Cartea a fost scrisă în ultimii doi ani, timp în care profesorul Ion Iovcev a trecut printr-o formă severă de Covid și a ajuns internat la spital în stare gravă, dar și un grav accident de mașină, în urma căruia s-a ales cu comoție cerebrală, i-a fost fracturat sternul, i-au fost rupte mai multe coaste și a fost rănit la un picior.

Cartea a fost scrisă cu greu și chiar fac o analogie cu ceea ce a scris Lucian Blaga, ”Meșterul Manole”. Pentru că de mai multe ori am încercat să încep această carte să o scriu și de fiecare dată se întâmpla ceva și trebuia să reiau totul de la început.

Titlul ”Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele” este unul sugestiv, este de părere Ion Iovcev, școlile românești din regiunea transnistreană fiind folosite ca obiecte strategice de presiune politică în momente cheie pentru Republica Moldova.

Volumul e scris cronologic, sub formă de capitole într-un stil ce combină factualul cu artisticul. A fost editat în România, co-editat de Eurocarpatica și Universul Academic.

De ce am editat-o în România? Fiindcă eu nu cred că aici în Rep. Moldova ar fi fost editată această carte. Cu toate că eu nu cred că este cenzură, dar cred că multe lucruri nu le-ar fi convenit ceea ce eu am scris în această carte. Am spus lucrurilor pe nume și am vorbit și despre foștii președinți Snegur, Lucinschi, foști guvernanți, miniștri.

După lansarea volumului la Muzeul Țăranului Român din București, o prezentare de carte va avea loc și la Fundația Europeană ”Nicolae Titulescu”, precum și la Biblioteca Metropolitană pe 10 și 11 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău