„Mihail Grecu - 100 de ani de la naștere”, expoziție vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 22 Noiembrie 2016 08:47
„Mihail Grecu - 100 de ani de la naștere”, expoziție vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Expoziția comemorativă „Mihail Grecu - 100 de ani de la naștere”, va fi vernisată astăzi la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Amintim că anul 2016 a fost declarat Anul Mihail Grecu, artistul plastic care a impulsionat arta modernă din Republica Moldova.

Renumitul artist plastic Mihail Grecu, s-a născut la 22 noiembrie 1916, în sudul Basarabiei, satul Faraonovca, Cetatea Albă. În perioada 1937-1940, Mihail Grecu a studiat la Academia de Arte Frumoase din București, după care s-a stabilit la Chișinău.

În anii '60, creația sa a fost interzisă în cadrul expozițiilor republicane, fiind catalogată de ideologii timpului drept ”burgeză”. Fiind un artist de formație europeană, Mihail Grecu a folosit noi tehnici și materiale în pictura sa, încă în anii '70 ai secolului trecut. A avut expoziții personale la Tallin, Riga, Vilnius, Odessa, Cernăuți,  Lvov, Moscova, Sankt Petersburg și București.

Lucrările sale sunt în colecțiile Muzeului Național de Artă din Moldova, Muzeului Național de Istorie, în fondul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Academia de Științe, Primăria Chișinău, Galeria Tretiakov din Moscova, Muzeul Rus de Stat din Sankt Petersburg, Centrul de Artă Contemporană din Moscova.

Tablourile sale Ospitalitate, Recruții, Zi de toamnă, Cina în câmp, Moara veche și Fetele din Ceadâr-Lunga au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești.

În 1992 Mihail Grecu a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău