„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova (Revista presei)

  • 17 Martie 2023 09:50
„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova (Revista presei)

În Ziarul Național, Nicolae Negru scrie că „În sfârșit, s-a făcut dreptate, adevărul a învins, minciuna se retrage. Limba română își va ocupa în mod oficial locul care îi aparține de drept. Ar fi păcat dacă, din cauza așteptării prea îndelungate, din cauza războiului, nu am aprecia importanța, caracterul istoric al evenimentului. Este fără îndoială un act de mare rezonanță culturală, socială, politică și geopolitică, e un pas care marchează o epocă pe care o numim a renașterii și emancipării naționale. E și un omagiu celora care au rezistat rusificării și deznaționalizării, care au contribuit la supraviețuirea limbii române.

Prin legea lingvistică adoptată ieri, Republica Moldova scutură rămășițele celor peste patruzeci de ani de ocupație sovietică, iar Moscova va fi nevoită să-și înscrie încă o înfrângere la activul său din ultima vreme. Pe de altă parte, autorul atenționează că Moscova va reacționa cu un atac și mai vehement, și mai furibund împotriva actualei guvernări, a Maiei Sandu în special, și nu numai instituțiile statului, ci și noi, cetățenii Republicii Moldova, ar trebui să fim pregătiți să ne apărăm libertatea și demnitatea. Firește, minciuna nu se va da bătută, o să tulbure în continuare mintea unor oameni bine intenționați, dar insuficient de bine pregătiți, se va retrage la umbra tancurilor rusești de pe Nistru, stând la pândă, așteptând un moment potrivit ca să atace din nou. Iar marionetele, vasalii Rusiei, dodonii, ne vor vorbi în continuare, ca MID-ul Rusiei, despre „patriotism”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

„Lucrurile se complică. Și nu doar în Ucraina, măcinată zi și noapte, de război… atenționează  Ziarul de Gardă, comentând acțiunile protestatare din Chișinău.  Faptul că Partidul Șor și alte mișcări proruse au reușit să reia protestele din toamna anului trecut explică clar că noi rămânem în planurile de război ale Rusiei, indiferent de formula în care figurăm, atenționează într-un editorial din publicistul Petru Grozavu. Moscova are nevoie de un al doilea Belarus în cazul R. Moldova, pentru: a) a ne izola de „răul” occidental și b) pentru a ne implica în războiul din Ucraina. Kremlinul „buxuie” în Ucraina și-i trebuie R. Moldova pentru a deschide un al doilea front în Ucraina pe direcția Odesa și ieșirea la Dunăre. Iar pentru asta are nevoie de un altfel de regim politic la Chișinău și asta încearcă să facă prin protestele lui Șor. Duminică forțele de ordine au reușit să-și facă datoria pe cinste. Dar tentativele Rusiei de destabilizare a R. Moldova nu se încheie aici. Autorul scrie că stabilizarea situației nu trebuie să rămână doar pe seama structurilor de forță. Mai degrabă, ar trebui eliminați factorii care provoacă și întrețin aceste proteste. Unul ar fi banii pentru proteste și cum ajung în R. Moldova. Și al doilea - considerentele sociale care antagonizează relația societate – guvernare”,  scrie Ziarul de Gardă.

Portalul Anticorupție.md scrie despre „Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova. Peste un miliard de ruble rusești, doar din surse oficiale, sunt cheltuite anual de Federația Rusă pentru activitățile Fundației „Russkii mir”, un veritabil centru de comandă pentru rețeaua de organizații-fiice din toată lumea, inclusiv Republica Moldova. În lista fondatorilor organizației non-profit, susținută din bugetul federal, dar și din donații ținute în secret, se regăsesc personaje dedicate propagandei rusești, dar și funcționari de rang înalt care, la diferite etape, și-au îndeplinit rolul de agenți activi ai intereselor ruse în spațiul moldovenesc. Prin intermediul centrelor de știință și cultură deschise la Comrat, Tiraspol, Bălți, dar și în capitală, „lumea rusă” mimează dialogul cultural, implicându-se în organizarea referendumurilor ilegale, a schimburilor de experiență dubioase și a întrunirilor la care sateliții ideologici ai Moscovei promovează retorica expansionistă a Kremlinului. Mai mult, prin filiera rusă, în zona transnistreană au ajuns susținători ai lui Vladimir Putin, implicați în organizarea așa-numitelor proteste pro-ruse din Serbia și care nu ascund că vor să facă un front comun pentru „recroirea lumii”. La Chișinău se discută tot mai aprins despre necesitatea închiderii acestor centre, urmând exemplul României, care deja a suspendat activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din București tocmai pentru că s-ar fi „transformat într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”. Discuțiile nu au trecut însă și pe platformele oficiale”. O investigație la acest subiect găsiți pe portalul Anticorupție.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău