„Lupta cu marea corupție” revine pe agenda publică a guvernării. Nicolae Negru: Acest fenomen nu poate fi diminuat fără curățarea sistemului judecătoresc. Deocamdată, sunt primele semne că ne mișcăm în direcția corectă

  • 30 Martie 2022 12:22
„Lupta cu marea corupție” revine pe agenda publică a guvernării. Nicolae Negru: Acest fenomen nu poate fi diminuat fără curățarea sistemului judecătoresc. Deocamdată, sunt primele semne că ne mișcăm în direcția corectă

Reapariția pe agenda publică a subiectului luptei cu marea corupție în Rep. Moldova, chiar și în condițiile unei situați regionale foarte complicate, denotă faptul că guvernarea este preocupată, în continuare, de eradicarea acestui flagel. Experții intervievați de Radio Chișinău spun că ultimele cazuri anticorupție operate de organele de drept, dar și convocarea Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul combaterii corupției mari, ar marca începutul unii proces mai activ. Totuși, experții atrag atenția că acest lucru nu va fi posibil de realizat dacă nu va fi asanat definitiv sistemul de justiție. 

Combaterea corupției este una dintre prioritățile declarate ale actualei guvernări, iar aceasta și-ar dori să amplifice lupta cu acest flagel, opinează analistul politic, Ion Tăbârță.

„Problema corupției rămâne. Cred că ea trebuie să fie în vizorul guvernării și probabil partidul de guvernământ, inclusiv Președinția, după vreo jumătate de an de când s-a schimbat guvernarea ar trebuie să facă anumite totaluri preliminare deoarece pentru actuala guvernare combaterea corupției este una dintre principalele priorități. (...) Cred că mai degrabă aceste concluzii preliminare sunt necesare pentru guvernare pentru a înțelege ce s-a făcut, unde s-a greșit și ce trebuie de făcut mai departe pentru a reuși în disputa cu corupția”, susține Ion Tăbârță. 

Pe de altă parte, fenomenul marii corupții nu va putea fi diminuat, dacă nu va fi curățat sistemul de justiție, este de părere editorialistul Nicolae Negru.

„Până nu se curăță aceste instituții nu cred că putem să zicem că s-a început procesul adevărat al curățirii sistemului judecătoresc. Până atunci mai este. Se întreprind anumite acțiuni. Iată, a fost adoptată această legislație a filtrării judecătorilor și procurorilor. Va fi pusă în aplicare și atunci am putea zice că va începe cu adevărat acest proces. Acum, deocamdată, sunt primele semne că ne mișcăm în direcția corectă”, a afirmat Nicolae Negru. 

Ultimul Indice al Percepției Corupției arată că Rep. Moldova a ajuns pe locul 105 din 180 de țări incluse în clasament, urcând cu zece poziții față de topul precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău