„Lectura ne unește”, inițiativă BNRM de incluziune socială a persoanelor dezavantajate

  • 08 Iulie 2022 15:10
„Lectura ne unește”, inițiativă BNRM de incluziune socială a persoanelor dezavantajate

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat un program special de activități, cu genericul „Lectura ne unește”. Activitățile au drept obiectiv de a include social, prin lectură, persoanele defavorizate și de a facilita comunicarea între membrii familiei prin organizarea unui program special de lecturi de la distanță, a precizat pentru IPN Elena Pintilei, directoare generală a BNRM.

„Este o ințiativă a BNRM, prin care conlucrăm cu bibliotecile sau instituțiile educaționale din cadrul penitenciarelor din țară. Distinși scriitori, cum sunt Iulian Filip și Aurelian Silvestru, pun la dispoziție cărțile sale pentru a oferi taților care se află în detenție oportunitatea să citească o poveste pentru copiii lor. Respectiv, această poveste citită de părinți este adusă acasă de bibliotecari, în format virtual, video, și copilul își ascultă tata, primește acea mică bucurie și satisfacție de a-l avea pe tata mai aproape în familie”, a specificat Elena Pintilei.

Totodată, în cadrul inițiativei „Lectura ne unește”, și copiilor li se propune să le citească părinților care se află în închisoare, iar aceste mesaje filmate vor fi transmise în penitenciare prin intermediul bibliotecilor. La fel, vor avea loc lansări de carte, dar și donații de carte pentru bibliotecile penitenciarelor.   

„În același timp, ne propunem să dezvoltăm parteneriate între bibliotecile publice teritoriale și bibliotecile din penitenciare, ca mijloc de autoeducare a persoanelor dezavantajate social, care va amplifica impactul social al activității bibliotecilor. În acest sens, au fost semnate 11 acorduri de colaborare între Administrația Națională a Penitenciarelor cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Chișinău, Biblioteca Publică Raională din Taraclia, Biblioteca Publică de la Crihana Veche, Cahul, Centrul de Documentare și Informare ,,Mihail Sadoveanu” Soroca, Biblioteca Publică Raională “Î. P. S. Antonie Plămădeală”, Biblioteca Municipală „Eugen Coșeriu” de la Bălți, Biblioteca Publică din Cricova, Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” de la Rezina, Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici”, a specificat directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Potrivit Elenei Pintilei, această colaborare își propune să contribuie la o mai bună comunicare dintre copii și părinții care se află în locurile de detenție, dar și să amelioreze starea moral-psihologică a persoanelor care se află după gratii.

Inițiativa „Lectura ne unește” are loc în cadrul Programului Național „LecturaCentral” (PNLC), ediția a V-a, 2022, desfășurat de BNRM și Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău