''Lebăda umană'' va zbura în jurul Marii Britanii pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice

  • 19 Iunie 2021 09:58
''Lebăda umană'' va zbura în jurul Marii Britanii pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice

O femeie supranumită ''lebădă umană'' a mărturisit că se simte emoționată în timpul pregătirilor pentru o circumnavigație realizată în premieră mondială cu un paramotor electric în jurul Marii Britanii, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare cu privire la schimbările climatice, relatează DPA / PA Media vineri, citat de AGERPRES.

Sacha Dench pleacă în călătoria de 4.800 de kilometri pentru a marca COP26, conferința ONU privind schimbările climatice, care va avea loc la Glasgow la sfârșitul acestui an.

Ea va porni dintr-o zonă situată lângă Glasgow, la 21 iunie, dacă vremea îi va permite, cu un paramotor electric adaptat, zburând în sens invers acelor de ceasornic în jurul coastelor și revenind pe uscat, în aceași zonă, circa șase săptămâni mai târziu.

Australiana este cunoscută pentru expedițiile globale alături de specii migratoare, însă și-a îndreptat atenția asupra schimbărilor climatice după ce și-a pierdut familia în incendiile de vegetație care au afectat anul trecut regiuni extinse de pe continentul australian.

Summitul COP26 al ONU urmează să aibă loc la Scottish Event Campus în perioada 1-12 noiembrie, în pofida faptului că activista de mediu Greta Thunberg a sugerat că ar trebui amânat din nou din cauza pandemiei de coronavirus.

"O să încerc să efectuez în zbor o circumnavigație completă a Marii Britanii continentale cu un paramotor electric, în încercarea de a demonstra cât de departe putem ajunge în ceea ce privește decarbonizarea transportului și a stilului nostru de viață", a declarat Dench pentru agenția PA.

"Ceea ce sperăm să facem, însă, este să profităm de călătorie și de faptul că trebuie să mă opresc frecvent ca să schimb bateriile pentru a ateriza și a vorbi cu oamenii care au soluții pentru schimbările climatice, pentru că există o mulțime de persoane cu idei geniale, cu proiecte geniale deja în curs, care cred că ne pot demonstra că deși Marea Britanie a fost cea care a condus revoluția industrială, putem conduce și revoluția verde", a precizat Sacha Dench.

"O facem înainte de COP26 - dacă Marea Britanie va găzdui conferința globală despre schimbările climatice, atunci cel mai bun moment pentru ca întreaga țară să se adune în spatele unor acțiuni mari, al unor acțiuni mari și îndrăznețe din partea politicienilor", a adăugat ea.

Întrebată ce părere are despre călătorie ea a spus: "Mă simt încântată, puțin emoționată, entuziasmată, cu adevărat curioasă cum va răspunde țara și cel mai mult mă simt fascinată la gândul că voi auzi poveștile oamenilor din toată țara".

"Cred că va fi o călătorie cu adevărat interesantă și inspiratoare și cine știe cum va merge paramotorul electric? Nimeni n-a mai făcut vreodată o călătorie lungă cu un paramotor electric, dar am un excelent echipaj la sol și o echipă în spatele meu, așa că avem cele mai bune șanse de succes", a mai spus ea.

Expediția, sponsorizată de EDF, este descrisă drept un test extrem deasupra unor peisaje pline de provocări.

Paramotorul electric va înlocui motorul obișnuit în doi timpi pe care ea l-a utilizat în expediții lungi.

Dench speră să stabilească un nou record atestat de Guinness World Records pentru cel mai rapid și totodată primul zbor în jurul Marii Britanii într-un paramotor, dar și prima expediție pe distanță lungă efectuată cu un paramotor electric. Un aparat de zbor "atât de silențios", după cum l-a descris ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău