„L-a făcut praf și pulbere”. Cum relatează presa schimbul aprins de replici între Zelenski și omologul bulgar: „Domnule Radev, acesta nu e conflict, ci război!” / VIDEO

  • 07 Iulie 2023 10:25
„L-a făcut praf și pulbere”. Cum relatează presa schimbul aprins de replici între Zelenski și omologul bulgar: „Domnule Radev, acesta nu e conflict, ci război!” / VIDEO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a făcut praf și pulbere pe omologul său bulgar Rumen Radev într-un dialog televizat incomod care a avut loc joi la Sofia, ocazie cu care a deschis focul cu toate armele din dotare împotriva opoziției lui Radev față de înarmarea Ucrainei, relatează publicația Politico.eu, citată de Rador.

Președintele bulgar, surprins și vizibil descumpănit de indignarea lui Zelenski, a cerut ca toate camerele TV să părăsească încăperea din palatul prezidențial în care era filmată întâlnirea.

Zelenski a vizitat Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina și care caută totodată modalități de a-i vinde Kievului echipamente nucleare civile.

Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.

Strânși de-o parte și de alta a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în haine militare s-a așezat cu expresii impasibile, scăpând ocazional câte o grimasă și luând note, față în față cu echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”, relatează Politico.

Zelenski i-a dat replica cu un dispreț atent măsurat. „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?”

„Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect”, i-a spus el cu un sarcasm tăios, în vreme ce Radev, timorat, își găsea din când în când refugiu în caietul din fața lui.

Zelenski l-a admonestat pe Radev pentru că a calificat invazia Moscovei drept un „conflict”, iar nu război, cât și pentru afirmațiile vagi cum că războiul s-ar extinde la alte țări, că și-ar „extinde dimensiunea spațială”.

Respingând fără ezitare propunerea lui Radev de a se ajunge la o soluție diplomatică, Zelenski a subliniat că Kremlinul a lansat un „război de anihilare contra ucrainenilor, nu a altor țări”, și a declarat că guvernul de la Sofia - ostil lui Radev - are dreptate să livreze armament.

„Vreau să-ți mai spun că oricâtă muniție ar avea armata ta, nu va fi suficientă pentru a te lupta cu Federația Rusă. Nu ai o armată rea, oamenii tăi sunt buni, dar nu va fi suficient pentru a te lupta cu 160 de milioane de oameni. De aceea e bine să dai [arme], astfel încât [noi] să [ne] putem apăra și războiul să nu ajungă la tine”, i-a mai spus Zelenski.

„Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel”, a adăugat Zelenski. „Nu poți să susții Rusia și să susții o poziție echilibrată, fiindcă Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; acestea sunt obiectivele lor. M-ai înțeles?”.

Într-un final Radev a spus că are o propunere, dar a cerut ca toate camerele TV să plece pentru a continua.

Zelenski către Radev: „Acesta nu e conflict, ci război!”

Publicația bulgară Sega a relatat la rândul său despre schimbul aprins de replici dintre cei doi șefi de stat. Sega scrie că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs emoționant și foarte critic în fața șefului statului bulgar, Rumen Radev, în timpul întâlnirii lor de joi. Motivul discursului tăios al președintelui ucrainean a fost faptul că Radev a încercat să evite cuvântul război, numind agresiunea rusă drept “conflict”. „Acesta nu este un conflict, ci un război”, a spus emoționat președintele ucrainean, vizibil enervat de discursul omologului său bulgar.

„Încă din prima zi am denunțat agresiunea împotriva țării dvs. și războiul ca mijloc de rezolvare a problemelor. Încă din primele luni, Bulgaria a dat o mână de ajutor cetățenilor ucraineni care căutau o salvare din conflictul izbucnit”, a spus Radev.

„Tocmai am semnat un document. Această declarație este un pas important de dezvoltare (a relațiilor), dar eu nu accept furnizarea de muniție, în special din rezervele Bulgariei. Pentru că și eu, în calitate de președinte și comandant suprem, am responsabilitățile mele. Mediul de securitate este suficient de îngrijorător și în regiunea noastră și e cu atât mai îngrijorător pentru noi toți că acest conflict își extinde sfera de acțiune, dobândește noi dimensiuni. Luptele devin din ce în ce mai dure, mor tot mai mulți oameni, inclusiv bulgari din marea comunitate bulgară din Ucraina. Acesta este un subiect sensibil, precum și ceea ce se întâmplă la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Și cu fiecare zi care trece, riscul pentru securitatea și pacea în Europa crește”.

Potrivit lui Radev, „conflictul se transformă într-un război de uzură, într-o confruntare economică globală care afectează economia tuturor țărilor europene”.

„Susțin în continuare că acest conflict nu are o soluție militară, iar furnizarea de tot mai multe arme va duce cu greu la o atfel de soluție. Și este important să acordăm atenție eforturilor consecvente pentru detensionare, pentru o încetarea a focului, pentru căutarea de soluții pașnice prin diplomație”, a mai spus Radev.

Replica lui Zelenski

Zelenski a răspuns emoționat la aceste cuvinte. „Vă mulțumesc pentru invitația venită din partea Guvernului Bulgariei. Subliniez că sunt foarte recunoscător că poporul bulgar a oferit un adăpost real pentru mulți ucraineni”, a spus el. „Sper că oamenii din Bulgaria înțeleg că acesta nu este un conflict, ci un război. Într-un conflict, statul nu este părăsit de milioane de oameni. Așa că știm foarte bine că acesta nu este un conflict, ci un război”.

Potrivit lui Zelenski, una dintre încercările de șantaj din partea Rusiei este cu prețurile transportatorilor de energie. „Și ocuparea centralei de la Zaporojie, acesta nu este niciun conflict, ci un război de uzură - dar al Ucrainei, un război pentru măcelul ucrainenilor. Acesta nu este un război pentru măcelul cetățenilor lumii, ci pentru ucraineni”.

„Ați spus că nu susțineți furnizarea de muniție, în calitate de comandant suprem, pentru a nu slăbi armata țării dvs. Sau nu susțineți întărirea Ucrainei? Sunt lucruri diferite. Orice ați avea, va fi insuficient pentru armata dvs. să fiți în război cu Rusia dacă vine aici. De aceea este bine să lăsați poporul să se apere, ca să nu vină războiul la voi, la polonezi, la români - războiul nu ține cont de distanțe, pot să vă spun. Doamne fereste să se întâmple vreo tragedie și să fiți în locul meu. Și dacă nu vă ajută, ce veți face atunci? Veți spune: „Putin, ia teritorii bulgare?”. Nu, sunt sigur că nu o veți face și nu veți permite un compromis cu suveranitatea țării. Este dreptul dvs. să nu susțineți ajutorul pentru Ucrainei, dar aș vrea să înțelegeți. Sunt convins că într-o zi vom fi membri ai Uniunii Europene și sunt convins că Ucraina și Europa ar trebui să aibă valori comune. Pentru că Rusia vrea să dizolve NATO și UE, acestea sunt obiectivele lor, înțelegeți? Înțelegeți că vrea să ne distrugă, iar noi vrem doar să trăim. Asta este!”

După acest discurs emoționant, Radev a răspuns că el a spus „război” de mai multe ori. Dar în ce privește cele spuse de Zelenski despre victimele și atrocitățile trupelor ruse, el a vorbit despre îngrijorările sale legate de inflație, notează Sega.bg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău