„Kadîroviții“ se întorc în Ucraina. Sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov a anunțat trimiterea unui nou grup de voluntari în Donbas

  • 14 August 2022 14:44
„Kadîroviții“ se întorc în Ucraina. Sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov a anunțat trimiterea unui nou grup de voluntari în Donbas

Rusia l-a folosit activ pe sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov în războiul împotriva Ucrainei din prima zi a invaziei și acesta continuă să completeze rândurile luptătorilor ceceni cu noi voluntari. Următoarea unitate de „kadâroviți“ merge în regiunea Donețk pentru a „întări trupele ruse”, a anunțat șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, scrie ziare.com.

Potrivit acestuia, luptătorii sunt „bine pregătiți” și intenționează „să-i distrugă pe naziști”.

„Un alt contingent de voluntari a plecat astăzi spre zona operațiunii militare speciale din Donbas de pe Aeroportul Internațional Groznîi. Datorită instructorilor remarcabili ai Universității Forțelor Speciale din Rusia, voluntarii au o pregătire bună pentru soluții rapide și de înaltă calitate pentru sarcinile operaționale”, a scris Kadîrov pe canalul său Telegram. Kadîrov anunțase în urmă cu ceva timp că și-a retras luptătorii din Ucraina.

În timpul războiului din Ucraina, „Kadîroviții” au comis zeci de crime de război. Recent, Serviciul de Securitate al Ucrainei a stabilit identitatea unuia dintre militanții apropiați lui Kadîrov, care a torturat un adolescent în Bucea.

Aproximativ 2.500 de soldați ai liderului cecen Kadîirov au luat parte la războiul rusesc împotriva Ucrainei. Așa-numiții „Kadîroviți” au început să intre pe teritoriul Ucrainei în primele zile ale invaziei militare ruse. Sarcina principală a militanților a fost intimidarea și genocidul ucrainenilor.

Fiind în al doilea eșalon al ofensivei, kadîroviții au fost angajați în percheziții de locuințe, batjocorirea ostaticilor și civililor și jafuri, susține Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării.

”În ciuda antrenamentului, spiritului de luptă și echipamentului luptătorilor TikTok ai lui Kadîrov, fiind chiar și în afara zonei ostilităților active, din 2.500 de mercenari, aproximativ 100 au murit, aproximativ 300 au fost răniți și peste 60 au fugit din Ucraina cu arme și muniție”, au transmis serviciile secrete.

După ce trupele de ocupație ruse au început să sufere primele pierderi pe scară largă, kadîroviților li s-a dat sarcina de a opri unitățile rușilor care încercau să se retragă, precum și de a-i împușca pe cei care au refuzat să lupte.

După ce au fost alungați de armata ucraineană de la Kiev și Cernigov, kadiroviții s-au mutat pe direcțiile Lugansk și Mariupol. Acolo, militanții au continuat să jefuiască și să facă videoclipuri pe care le postează pe TikTok.

Serviciile de informații ucrainene au publicat o listă a militanților din Cecenia care au participat la războiul împotriva Ucrainei din martie-mai 2022. GUR a reamintit că toți cei responsabili pentru crimele împotriva populației civile din Ucraina vor fi trași la răspundere.

Ramzan Kadîrov și batalionul său cecen nu reprezintă întreaga Cecenie. Ramzan e un rebel, un lider brutal care îi datorează în totalitate puterea lui Vladimir Putin.

Kadîroviții sunt un fel de miliție structurată pe un sistem militar dinastic. Ramzan e fiul lui Ahmat Kadîrov, cel care a condus Cecenia, care a luptat împotriva Rusiei iar mai apoi în al doilea război cecen a întors armele. A fost asasinat de fundamentaliștii ceceni, moment în care tânărul Ramzan a preluat puterea.

Nu de puține ori Vladimir Putin l-a scăpat de sub control pe Ramzan Kadîrov, care de-a lungul timpului a recurs inclusiv la amenințări împotriva puterii pe care o servește.

Înaintea preluării puterii de către clanul Kadîrov în Cecenia, regiunea a fost condusă de Djohar Dudaev, cel care a condus mișcarea separatistă și a fost lider al auto-proclamatei Republici Cecene Icikeria. Dudaev a fost și el asasinat în 1996 de serviciile ruse. Un batalion cecen, cunoscut sub denumirea de dudaeviți, luptă și azi în Ucraina împotriva invadatorului rus și implicit împotriva kadîroviților.

Dudaeviții, supraviețuitori ai războaielor cecene, sunt prezenți în estul Ucrainei încă din 2014 când au participat activ la luptele împotriva separatiștilor pro-ruși, susținuți activi de Moscova, din așa-zisele republici auto-proclamate din Donețk și Lugansk.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău