„Hydra Market”. Germania a destructurat cea mai mare platformă rusă de darknet

  • 05 Aprilie 2022 14:56
„Hydra Market”. Germania a destructurat cea mai mare platformă rusă de darknet

Justiția germană a anunțat marți că a destructurat „cea mai mare” platformă mondială de vânzări pe darknet, numită „Hydra Market” și care funcționa în limba rusă din 2015.

„Serverele celei mai mari piețe a darknet din lume au fost confiscate și 543 bitcoin cu o valoare totală de circa 23 milioane de euro au fost securizați”, au informat parchetul din Frankfurt și Oficiul federal de poliție BKA, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Anchetatorii suspectează că platforma, care avea circa 17 milioane de clienți, servea pentru activități infracționale și spălare de bani prin 19.000 de conturi de vânzare.

Cel puțin 1,23 miliarde de euro au fost obținuți prin vânzări prin intermediul „Hydra Market” doar în 2020, ceea ce făcea din această platformă „piața ilegală cu cifra de afaceri cea mai mare din lume”, potrivit autorităților germane.

Hydra domina piața pentru că Ucraina și Rusia sunt primele două utilizatoare de criptomonede din lume, afirmă Kim Grauer, expert al Chainalysis, citat de Bloomberg.

Un serviciu sofisticat a servit la ascunderea tranzacțiilor financiare numerice cu criptomonede, făcând ancheta mult mai dificilă, a indicat BKA.

Investigațiile au început în 2021, dar identitatea operatorilor și a administratorilor responsabili ai platformei nu este clară deocamdată.

BKA precizează că în anchetă au fost implicate și autoritățile americane.

Autoritățile germane au anunțat deja la începutul lui 2021 că au destructurat „DarkMarket”, prezentată atunci de anchetatori drept cea mai importantă platformă de vânzări pe piața neagră. După câteva luni, o operațiune la scară globală a dus la arestarea a 150 de persoane suspectate că au cumpărat sau vândut droguri sau arme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău