„Furtul miliardului” | Câte cauze au fost transmise în 2021 în instanțe și de ce dosarul în care este vizat ex-președintele Victoriabank nu a ajuns încă pe masa magistraților

  • 20 August 2021 11:57
„Furtul miliardului” | Câte cauze au fost transmise în 2021 în instanțe și de ce dosarul în care este vizat ex-președintele Victoriabank nu a ajuns încă pe masa magistraților

Procuratura generală a transmis astăzi o notă informativă cu privire la procesul de recuperare a banilor sustrași în urma fraudei bancare și dosarele care au ajuns în instanță în acest an.

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, în instanța de judecată, pentru examinare în fond au fost expediate 6 cauze penale aferent sustragerii mijloacelor financiare din sistemul bancar: PCCOCS – 2 cauze penale, Procuratura Anticorupție – 4 cauze penale.

Potrivit notei informative, printre subiecții diferiți justiției sunt: Președinții BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Băncii de Economii SA; un șef de departament din cadrul Băncii Naționale a Moldovei; un deputat în Parlamentul Republicii Moldova; doi contabili din cadrul grupului de companii așa-numit ”shorholding”; 3 adminstratori ai companiilor afiliate lui Ilan Șor. Toate aceste cauze se alfă la moment pe rolul Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani, iar suma totală a sechestrelor aplicate în cadrul acfestora este de cca 19 mln lei.

La fel, Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală într-o altă cauză în privința unei persoane aferent unei părți a sustragerii banilor din cadrul Băncii de Economii în perioada lunii noiembrie a anului 2014. Suma sechestrului aplicat în această cauză penală este de cca 27 milioane de lei. La moment partea apărării face cunoștință cu materialele cauzei penale.

„Cu referire la cauza penală nr.2020960061 ce vizează fapte comise de către ex-președintele BC ”Victoriabank”, Natalia Politov-Cangaș, și de către bancă, pînă la moment Procuratura Anticorupție s-a aflat în imposibilitate de a trimite această cauză penală în instanța de fond dat fiind tergiversarea examinării recursului Procuraturii, depus la Curtea de Apel Chișinău de către partea apărării încă la data de 12.11.2020. În cadrul acestui proces, după 13 ședințe de judecată în care instanța nu a reușit să pună spre examinare recursul procurorului, la data de 13.05.2021 a fost respinsă cererea părții apărării privind recuzarea, iar apărătorul a contestat încheierea la Curtea Supremă de justiție (Notă: potrivit art.7 alin.(3/2) din Codul de procedură penală încheierea nu se supune nici unei căi de atac). Procuratura a solicitat de mai multe ori urgentarea examinării recursului depus, însă Curtea Supremă de Justiție a fixat examinarea cererii apărării abia pentru data de 06.10.2021. Suma sechestrelor aplicate în această cauză penală este de cca 1,9 miliarde de lei”, se mai arată în documentul expediat de Procuratură. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu s-a prezentat astăzi la audierile în Parlament, însă a trimis o notă informativă privind progresul în dosarul „furtului miliardului”. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a declarat că „este dreptul procurorului general de a nu se prezenta” și a propus Comisiei juridice să examineze documentul Procuraturii Generale, după care să revină cu un raport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău