„Fortăreața Odesa”: Cum s-au pregătit locuitorii orașului pentru atacurile rusești (video)

  • 08 Martie 2022 17:51
„Fortăreața Odesa”: Cum s-au pregătit locuitorii orașului pentru atacurile rusești (video)

Locuitorii din Odesa au transformat al treilea cel mai mare oraș al Ucrainei într-o fortăreață pe malul Mării Negre în așteptarea atacurilor rusești, relatează Radio Europa Liberă, citat de HotNews.ro.

În noaptea zilei de luni înspre marți în portul orașului Odesa s-au auzit trei sau patru explozii puternice, corespondenții BBC aflați la fața locului relatând că „ni s-a spus că sistemul de apărare ucrainean a doborât rachetele rusești care au fost lansate de pe una dintre navele de război situate în largul coastei aici”, notează sursa citată.

Odesa, al treilea oraș ca mărime a populației din Ucraina și cel mai important port la Marea Neagră al țării, reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale Moscovei.

Un cargou estonian s-a scufundat joia trecută lângă Odesa după o explozie, fiind suspectat la momentul respectiv că marina rusă ar fi folosit nava ca paravan pentru o debarcare respinsă de forțele ucrainene.

Rușii s-ar pregăti de un atac la Odesa, unul dintre obiectivele strategice ale invaziei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat la sfârșitul săptămânii trecută că Rusia s-ar pregăti să bombardeze Odesa, declarând că „va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică!” în timpul unui discurs televizat.

Duminică, forțele ucrainene din oraș au susținut că au lovit una dintre flotele ruse, provocând pagube semnificative, cu imagini pe rețelele de socializare care îi arată pe soldați sărbătorind.

Zilnic aici se aud sirene, începând cu ora 19.00, iar luni s-au auzit sirene de raid aerian mai bine de o oră, cu avertismente că navele rusești s-au repoziționat în pregătirea unui atac.

Imaginile distribuite pe platformele social media arată locuitorii orașului-port ridicând obstacole și poziții defensive pentru apărarea Odesei, mai mulți rezidenți declarându-le reporterilor de la RFE că acesta nu va cădea în mâna rușilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău