„Fabricat în Moldova”, produse autohtone pe mai mult de jumătatea rafturilor din supermarket

  • 04 Mai 2018 13:00
„Fabricat în Moldova”, produse autohtone pe mai mult de jumătatea rafturilor din supermarket

Proprietarii magazinelor alimentare ar putea fi obligați ca nu mai puțin de 50 la sută din lungimea rafturilor din supermarket să fie destinată pentru produsele autohtone, cu scopul de a promova produsele fabricate în Moldova. Un proiect de modificare și completare a unor acte legislative în acest sens a fost examinat și aprobat în ședința de ieri, 3 mai, a Parlamentului.

Potrivit proiectului, această normă ar urma să fie aplicată la șase luni de la data publicării, iar lista produselor urmează a fi aprobată și actualizată anual de către Guvern.

Proiectul mai propune de asemenea, și completarea Codului contravențional cu norme de stabilire a sancțiunilor pentru nerespectarea noilor cerințe.

Totodată, proiectul prevede instituirea unor norme de reglementare în relațiile contractuale dintre furnizori și comercianți pe lanțul alimentar.

Astfel, autorii propun plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare cu maxim 10% în scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

La fel, este stabilită perioada pentru acțiunile și activitățile de marketing și publicitate. Perioada de promoție urmează să fie de până la 60 zile pe an per produs. De asemenea, termenul de plată al facturilor va varia în funcție de data-limită de consum și va fi de 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

S-a propus și un proiect de completare a legislației în acest sens. Acesta se referă la instituirea unei noțiuni noi „lanț alimentar scurt”, care presupune ”lanț de aprovizionare cu produse alimentare fabricate și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova”. De asemenea, comerciantul, persoană juridică va avea obligația să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din volumul de marfă pe raft.

Pentru lectura a doua, cele două proiecte vor fi comasate și vor fi examinate împreună. Noul proiect urmează a fi votat în lectură finală.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău