„Europa nu trebuie să se înece într-o mlaștină naționalistă”, avertizează cancelarul austriac Kern

  • 08 Septembrie 2017 09:44
„Europa nu trebuie să se înece într-o mlaștină naționalistă”, avertizează cancelarul austriac Kern

Austria se confruntă cu o alegere fundamentală între politici de incluziune și o guvernare de dreapta care ar produce divizări în societate, a declarat cancelarul social-democrat Christian Kern, la lansarea campaniei în vederea alegerilor legislative anticipate de la 15 octombrie, transmite dpa.

'Europa nu trebuie să se înece într-o mlaștină naționalistă', a avertizat Kern, cu prilejul unui miting de campanie desfășurat joi seară la Graz, în sudul țării.

Cancelarul social-democrat luptă pentru a-și apăra poziția în fața ascensiunii ministrului de externe Sebastian Kurz, care și-a proiectat formațiunea, Partidul Poporului (OeVP), în fruntea opțiunilor electoratului, datorită unei agende puternic antiimigrație.

În aceste condiții, o a treia formațiune, Partidul Libertății (FPOe), are șansa reală de a deveni a doua forță politică în urma scrutinului legislativ, ceea ce ar crea posibilitatea unei coaliții de dreapta cu OeVP.

În discursul de joi, cancelarul Kern a promis că partidul său va acționa pentru integrarea cetățenilor străini, în loc de a-i considera pe refugiați responsabili pentru orice problemă.

'Să facem astfel încât să ne asigurăm că toată lumea profită de pe urma prosperității, în loc să căutăm țapi ispășitori', a subliniat Kern.

Programul economic al social-democraților include reducerea impozitului pe venit și introducerea unui salariu minim, precum și politici vizând crearea de noi locuri de muncă în domeniile de înaltă tehnologie și în sectorul energiei regenerabile.

Social-democrații și conservatori s-au aflat împreună la guvernare în ultimul deceniu, însă relațiile dintre cele două partide centriste au luat-o pe o pantă descendentă, iar ascensiunea lui Sebastian Kurz, tânărul rival de 31 de ani al lui Christian Kern, a dus la decizia convocării de alegeri anticipate în octombrie.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău