„Este o nebunie”. Planul experimental de a salva banchiza Oceanului Arctic și de a opri încălzirea globală

  • 19 Martie 19:26
„Este o nebunie”. Planul experimental de a salva banchiza Oceanului Arctic și de a opri încălzirea globală

Urcați pe banchiza din largul coastei de nord a Canadei, oamenii de știință privesc cum apa sărată este pompată peste oceanul înghețat. Obiectivul lor: să oprească încălzirea globală folosind o metodă experimentală pe care unii cercetători o consideră „o nebunie”.

Pe măsură ce banchiza se micșorează, suprafața întunecată a oceanului poate absorbi mai multă energie solară, ceea ce accelerează încălzirea globală. Așa că cercetătorii vor să îngroașe stratul de gheață înainte să dispară cu totul. Aceasta este latura mai trăsnită a geoingineriei - intervenția deliberată în sistemul climatic în încercarea de a combate pagubele pe care le-am produs deja, relatează BBC, citat de Digi24.

Geoingineria cuprinde și metode mai tradiționale de capturare a gazelor cu efect de seră, precum plantarea mai multor copaci sau îngroparea carbonului în subteran. Dar măsurile experimentale își propun să meargă încă și mai departe și să reducă energia absorbită de Pământ.

Obiectivul final al experimentului din regiunea arctică este de a îngroșa banchiza destul pentru a încetini sau chiar inversa procesul de topire ce are loc în acest moment, potrivit Dr. Shaun Fitzgerald, a cărui echipă de la Centrul pentru Repararea Climei al Universității Cambridge desfășoară proiectul. 

Va funcționa acest plan sau este pur și simplu „o nebunie”, după cum a spus un cercetător. „Nu știm destule pentru ne putem da seama dacă este o idee bună sau o idee rea”, a recunoscut Fitzgerald.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău