„eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, proiect aprobat de Guvern

  • 10 Ianuarie 12:06
„eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, proiect aprobat de Guvern

Regulile de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală vor fi modificate urmare a punerii în aplicare a Sistemului informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi, 10 ianuarie, în cadrul ședinței de Guvern, transmite CNAM.

Astfel, pacienții vor avea acces mai ușor la rețete, deoarece va fi extins dreptul de prescriere a produselor farmaceutice compensate pentru mai multe categorii de medici, și anume: toți medicii din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, medicii specialiști din cadrul unităților de primiri urgențe, medicii care prestează servicii de îngrijiri comunitare la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu.

Potrivit proiectului, medicul de familie va prescrie medicamente și dispozitive medicale compensate pentru tratamentul tuturor maladiilor, iar medicii de specialitate – pentru maladiile conform profilului. Pe un formular de rețetă electronică vor putea fi prescrise mai multe medicamente, precum și dispozitive medicale compensate pentru un singur diagnostic, conform codului maladiei din Clasificatorul Internațional al Maladiilor.

Totodată, au fost introduse prevederi noi și la eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate. Astfel, valorificarea rețetei electronice va avea loc per poziție de medicament sau dispozitiv medical și se va confirma cantitatea eliberată, suma compensată și cea achitată de pacient.

De asemenea, pacientul va putea valorifica rețeta electronică la farmacie de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, medicametnele și dispozitivele compensate prescrise vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient. În cazul situațiilor excepționale (pandemii, război, cataclisme), accesul la prescripția medicală nu va fi limitat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău