„Democrația contează”, campanie de informare și discuții cu alegătorii, privind procesele electorale

  • 17 Aprilie 2018 14:02
„Democrația contează”, campanie de informare și discuții cu alegătorii, privind procesele electorale

O campanie de informare și educare civică a alegătorilor despre procesele electorale, în mod special despre sistemul mixt de vot la alegerile parlamentare, va fi organizată în acest an de Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Campania, întitulată „Democrația contează” presupune discuții cu alegătorii, în special cu cei tineri, și difuzarea de materiale informative și spoturi educaționale.

În cadrul campaniei, sunt organizate întâlniri cu reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, cadre didactice și lideri locali despre specificul viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova care vor avea loc în baza sistemului mixt de vot. De asemenea, pentru tinerii alegători vor fi organizate concursuri.

Astfel de întâlniri cu alegătorii vor fi organizate în cel puțin 16 circumscripții electorale din Republica Moldova. La ședințe sunt invitați între 500 și 1000 de participanți, iar în total este planificată informarea despre sistemul electoral mixt a peste 8 000 de cetățeni.

Campania de informare vizează subiecte precum noile modificări ale Codului Electoral, noile proceduri electorale, importanța participării la vot, rolul funcționarilor electorali, al liderilor locali și diasporei. Președinta CEC, Alina Russu.

„Noi ne-am străduit cât mai succint să aducem la cunoștința cetățeanului care sunt regulile stabilite de legislația electorală, în așa măsură în care dacă cetățeanul investește 2-3 minute să fie bine documentat și să nu aibă întrebări fără răspuns”.

O atenție sporită va fi acordată informării alegătorilor din diaspora. șefa Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu.

”Statul nu poate ajunge, inclusiv prin campanii de informare, oriunde sunt cetățenii noștri. Respectiv, este foarte important ca membrii activi din diasporă să se mobilizeze, să ne ajute în comunicările noastre în afara hotarelor, prin informare, înregistrare prealabilă, să devină funcționari electorali, ar și membri activi ai acestui proces”.

Expertul în domeniul electoral Igor Boțan, a menționat necesitatea unei cooperări strânse între instituțiile statului, dar și cu societatea civilă pentru a asigura o bună informare a cetățenilor în privința noilor proceduri electorale la alegerile parlamentare.

„Hotarele circumscripțiilor electorale nu coincid, în proporție de 60%, cu hotarele administrative ale raioanelor, comisariatelor. De aceea Ministerul de Intere și organele electorale vor trebui să depună eforturile astfel încât să nu apară niciun fel de blocaje, ca oamenii să simtă că procesul electoral e liber și corect”.

Amintim că în iulie anul trecut a fost modificat sistemul electoral, astfel că 51 din cei 101 deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, iar ceilalți 50 – pe liste de partid. Modificarea Codului electoral a fost criticată atât de opoziție și o parte a societății civile, cât și de organizațiile internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău