„Cum te simți azi?” – campanie de informare privind sănătatea mintală

  • 08 Octombrie 2021 20:15
„Cum te simți azi?” – campanie de informare privind sănătatea mintală

Nu este deloc rușine să recunoști că nu te simți bine, că ai făcut depresie sau suferi de surmenaj. Important este să iei măsuri și să ceri ajutorul de care ai nevoie. Este îndemnul autorităților din sănătate, care pornesc o campanie de informare privind sănătatea mintală, cu genericul: „Cum te simți azi?”, transmite IPN.

La un briefing de lansare a campaniei, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Zinaida Bezverhni, a menționat că, într-o lume plină de crize pandemice, economice, politice, în fiecare zi suntem în fața unor provocări. „Dacă ne simțim bine, suntem capabili să învățăm, să dezvoltăm relații bune, suntem capabili să gestionăm emoțiile noastre, pozitive sau negative, deci, putem trăi din plin”.

În Republica Moldova activează 40 de centre de sănătate mintală. Doar în anul 2020, specialiști din aceste centre au oferit consultații la 180 de mii de persoane, dintre care 80% s-au adresat în mod repetat. În 2020, s-a atestat o creștere a numărului cazurilor de depresie, anxietate și demență: tulburări mintale organice, inclusiv demențe – 1 262 de cazuri noi înregistrate și tulburări afective ale dispoziției, inclusiv depresia și anxietatea – 510 de cazuri noi.

„Trebuie să recunosc, am beneficiat și eu de asistența unui astfel de centru și personal m-am adresat la specialist atunci când am avut nevoie. Acum suntem într-o situație când cuvântul solidaritate a devenit unul foarte des utilizat. Nu trebuie să fim indiferenți atunci când cineva de lângă noi are nevoie de ajutor. COVID-ul, problemele politice, economice, ne face să fim mai puternici, mai solidari”, a spus Zinaida Bezverhni. Ministerul Sănătății elaborează cel de-al patrulea program de sănătate mintală, care va pune accentul mai mult pe sănătatea tinerilor și pe prevenirea suicidului.

Miljana Grbic, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat că pandemia COVID-19 a afectat sănătatatea mintală a populației de pe glob și a avut efect negativ asupra persoanelor care suferă de tulburări psihice. „Cei mai vulnerabili sunt copiii, tinerii, care sunt afectați din cauza închiderii școlilor, singurătății, anxietății. Trebuie să protejăm sănătatea mintală a tinerilor, prin servicii oferite de centre comunitare specializate, dar și prin sprijin din partea părinților. Și angajații din sănătate reprezintă un grup vulnerabil, deoarece în timpul pandemiei ei au fost supuși unor presiuni extreme”, a punctat Miljana Grbic.  

Sergiu Toma, psiholog, a precizat că lansarea campaniei are loc în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, marcată anual la 10 octombrie. În cadrul campaniei, a fost lansată platforma cumtesimtiazi.md, la care persoanele pot beneficia de ajutor specializat, în mod gratuit și confidențial. A fost elaborată o mascotă a campaniei, în formă de floarea-soarelui, a fost elaborat un spot video prin care oamenii sunt încurajați să nu fie indiferenți de sănătatea mintală a celor apropiați și urmează a fi organizate webinare tematice, pentru persoane interesate de acest subiect.

Campania națională de informare privind sănătatea mintală „Cum te simți azi?” este organizată de Ministerul Sănătății, cu susținerea OMS și a UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău