„Cultura Z nu are oameni talentați”. Cinematografe goale în toată Rusia, la un film de propagandă despre războiul din Ucraina

  • 03 Septembrie 2023 17:00
„Cultura Z nu are oameni talentați”. Cinematografe goale în toată Rusia, la un film de propagandă despre războiul din Ucraina

Lansarea primului lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga țară la 17 august, vine în contextul în care autoritățile ruse au anunțat că intenționează să stimuleze producția de filme care glorifică acțiunile Moscovei în Ucraina, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

Însă "The Witness" este un eșec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puțin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga țară au raportat săli de cinema goale, scrie Hotnews.

Discursul Kremlinului despre cum că ucrainenii sunt naziști, subiect principal în film

În cele două ore de proiecție, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-și justifica invazia în Ucraina. În ajunul invaziei, Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să își "denazifice" vecinul, minciuna că Ucraina a fost infiltrată de "naziști" periculoși.

"The Witness" se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen, un apreciat violonist belgian care ajunge la Kiev pentru a concerta în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca trupele rusești să intre în Ucraina.

În timp ce Rusia își lansează războiul, Cohen este prins în lupte, fiind martor la o serie de "crime inumane și provocări sângeroase ale naționaliștilor ucraineni", potrivit sinopsisului.

La un moment dat, un comandant ucrainean este văzut plimbându-se cu un exemplar "Mein Kampf", în timp ce alți soldați ucraineni îi jură credință lui Adolf Hitler. În calitate de martor al acestor orori de nedescris, Cohen își propune să spună lumii "adevărul" despre acest conflict.

Comedie scrisă de Margarita Simonian, finanțată de guvern

Rusia are o lungă istorie, sub conducerea lui Putin, de promovare a filmelor de propagandă. La scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, ministerul Culturii din țară a finanțat filmul "Crimea", care a justificat confiscarea peninsulei. Creatorii săi au declarat că ideea filmului a venit direct de la Serghei Șoigu, ministrul Apărării.

Nu mult mai târziu, o comedie romantică sponsorizată de stat, "The Crimean Bridge" - despre Podul Kerci, proiectul de prestigiu al lui Putin - a fost scrisă de Margarita Simonian, redactor-șef al rețelei RT, finanțată de guvern. La fel ca "The Witness", ambele filme au fost dezastre de box-office și au primit recenzii dureroase din partea criticilor independenți.

"Cultura Z pur și simplu nu are oameni talentați", a declarat criticul Mihail Kozirev, folosind un termen popular pentru a se referi la creativii care s-au alăturat simbolului rusesc pro-război Z.

Încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, sute de cineaști, scriitori și cântăreți proeminenți au părăsit țara, un exod care a făcut o paralelă cu navele filosofilor sovietici din 1922 - bărci care au dus în exil unii dintre cei mai importanți intelectuali ruși.

În încercarea de a descuraja nebunia "Barbie", Ministerul Culturii din Rusia a declarat joi că nu va emite o autorizație specială pentru a pirata drepturile de autor ale filmului, deoarece filmul "nu este în conformitate cu obiectivele stabilite de președintele nostru de a consolida valorile spirituale și tradiționale ale cetățenilor noștri".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău