„Cât de mari sunt riscurile pentru R. Moldova și România?” (Revista presei)

  • 08 Martie 2022 09:22
„Cât de mari sunt riscurile pentru R. Moldova și România?” (Revista presei)

Revista presei- 8 martie 2022.

Cererea Republicii Moldova de aderare la UE, depusă săptămâna trecută, este evenimentul definitoriu al ultimilor ani, scrie N. Negru în Ziarul Național. Moscova, concentrată pe război, a fost surprinsă de această mișcare a „trioului asociat”, făcută nu fără implicarea UE. Autorul observă că Moscova a ales să acționeze prin marionetele sale: liderii separatiști de la Tiraspol, Dodon și liderii socialiști de la Chișinău, zelosul Burgudji de la Comrat. Declarațiile făcute de separatiști și de Dodon cu tovarășii săi par să fi fost redactate de aceeași persoană, de Dmitri Kozak, probabil, comentează N. Negru... Dacă „operațiunea militară specială” a lui Putin dă chix, datele problemei se vor schimba cardinal. Cu ușa UE deschisă pentru Ucraina și Republica Moldova, raioanele transnistrene se pomenesc în „oala” integrării europene. De fapt, ele se află deja în această „oală”, exporturile sale mergând preponderent spre vest, nu est, dar Moscova nu admite că începe să piardă în Transnistria și nu ia în calcul o asemenea perspectivă. Ea se poate vedea nevoită să-și revadă poziția, dacă Ucraina rezistă și „statutul special” promis transnistrenilor de Blinken ieri se va deosebi de „statutul special” care va fi promis mâine, scrie autorul.

Un producător de la nordul R. Moldova NU va exporta un măr în Rusia, atât timp cât aceasta e condusă de Putin: le DONEZ mai bine refugiaților din Ucraina și, dacă e posibil, armatei ucrainene”, scrie Ziarul Național. Un producător de mere de la nordul R. Moldova susține că niciun măr din livada sa nu va ajunge în Federația Rusă, chiar dacă serviciul fitosanitar rus „Rosselhoznadzor” a decis că, începând din 5 martie, producătorii moldoveni pot livra pe piața rusă mere, pere, prune, piersici, cireșe și caise printr-o procedură simplificată. Până în prezent, producătorii moldoveni erau nevoiți să obțină certificate de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în baza rezultatelor unei inspecții efectuate de „Rosselhoznadzor”, procedură care necesita mult timp. Totuși, exportatorii moldoveni, care în ultimii ani s-au reorientat spre alte piețe de desfacere, vor întâmpina mari greutăți în a livra produse pe piața din Federația Rusă din cauza războiului din Ucraina. Exportul produselor noastre vegetale în Rusia poate fi efectuat doar prin Belarus - prin punctele de control situate la frontiera externă a Belarusului. Noua rută presupune mai multe cheltuieli de transport.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu un medic moldovean aflat pe câmpul de luptă în Ucraina. „Scopul nostru este foarte simplu – de a proteja R. Moldova și Ucraina”, spune Andrei Varzari medic pediatru, care de mai mulți ani face naveta între Ucraina și R. Moldova. El activează în secțiile de reanimare în cadrul Spitalului Clinic nr. 2 pentru Copii din Odesa, Ucraina. Invazia Rusiei în Ucraina l-a aruncat direct pe câmpul de luptă, astfel că acum are grijă de cei răniți în război. „Dacă situația în Ucraina va fi fatală, în cazul în care Kievul va cădea, foarte repede și foarte ușor situația în R. Moldova se va schimba – va fi aceeași. Pentru R. Moldova nu vor trebui sute de mii de militari din Rusia. Trebuie să înțelegem că problema Ucrainei nu este doar o problemă a Ucrainei, este și problema R. Moldova. Noi avem practic același conflict pe teritoriu de foarte mult timp, care este nerezolvat (conflictul transnistrean). Iată de aceea și suntem acum pe câmpul de luptă – pentru a nu avea aceeași situație”, a spus medicul moldovean pentru Ziarul de Gardă.

Portalul Bani.md reține comentariul unui înalt oficial de la Pentagon, despre eșecul strategic al Kremlinului în Ucraina. Amiralul John Kirby, secretar de presă al Pentagonului, a făcut în seara zilei de luni, 7 martie, aprecieri despre situația conflictului din Ucraina. Rapoartele de pe teren indică faptul că forțele ruse au înaintat extrem de puțin în teren în ultimele 72 de ore în tentativa de a cuceri mari orașe din Ucraina. Kirby este de părere că tocmai “impotența” în a atinge ținta atacului determină Rusia să bombardeze sălbatic ținte civile. „Ceea ce credem noi că se întâmplă este că, pe măsură ce rușii continuă să fie frustrați și să încetinească – și chiar nu au făcut niciun progres demn de remarcat în ultimele zile – ei continuă să se bazeze acum mai mult decât oricând pe ceea ce am putea numi bombardamente cu rază lungă de acțiune”, a declarat John Kirby în cadrul unei conferințe de presă.

Cât de mari sunt riscurile pentru R. Moldova și România? – o întrebare pusă de DW. Profesorul moldoveano-american Vladimir Solonari de la University of Central Florida din SUA crede că dacă Odessa va ajunge în mâinile rușilor, Republica Moldova ar putea cădea la rândul ei. Profesorul moldoveano-american spune în interviul pentru DW că ministrul rus de Externe Lavrov e un fel de Ribbentrop, că Hitler n-ar fi ezitat să folosească armele nucleare, dacă le-ar fi avut, și că Putin se află în aceeași situație. Vladimir Solonari vorbește și despre eventualitatea extinderii conflictului, despre riscurile la care sunt expuse România și R. Moldova. Cât va rezista Putin? Profesorul Solonari se teme că totul ar putea fi de durată și dă exemplele Coreei de Nord și Cubei, țări care sunt „paradoxuri ale istoriei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău