“Basarabica” | Lansarea a două volume despre cartea românească din secolele XIV-XIX

  • 24 Februarie 2020 19:32
“Basarabica” | Lansarea a două volume despre cartea românească din secolele XIV-XIX

Două volume despre cartea românească din secolele XIV-XIX au fost lansate zilele acestea la Biblioteca Națională din Chișinău, care vor completa seria “Basarabica” a bibliotecii. Editarea cărților a avut loc grație sprijinului Institutului de Arheologie din Iași, Muzeului Brăilei “Carol 1” și al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. O relatare de Alina Rusu pentru Radio România Chișinău.

Un volum considerabil de carțe românească veche se află în mănăstirile și bisericile basarabene, datorită cărora am rezistat rusificării forțate intense din secolul 19 până în prezent, consideră cercetătorul Igor Cereteu, doctor în istorie și autorul uneia dintre cărțile lansate la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, intitulate “Cartea românească veche în Basarabia: istorie, circulație, valoare documentară”.

 “La începutul secolului 20, când a fost Nicolae Iorga în Basarabia, a spus că în bibliotecile publice din Chișină nu este carte românească, această carte însă se afla în mănăstirile, în bisericile noastre”.

Volumul este cea mai valoroasă sinteză în domeniu, consideră istoricul ieșean, Elena Chiaburu, prezentă la lansare:

Cercetătorul Igor Cereteu, cu care colaborăm de mai mulți ani, este un neobosit cercetător, a colindat mănăstirile basarabene, a studiat fonduri de carte veche și ne-a prezentat o carte pe care o pot citi atât iubitorii de istorie, cât și specialiștii. Volumul constituie fără îndoială cea mai valoroasă sinteză de istorie a cărții care s-a scris până acum”, a menționat  Elena Chiaburu.

Cea de-a doua carte, autorii căreia sunt academicianul Andrei Eșanu și doctorul în istorie Valentina Eșanu, se intitulează “Lumina cărții la români secolelel XIV-XIX. Studii, surse și materiale”. Volumul întrunește peste 30 de studii, ce țin de istoria cărții, care deschid noi orizonturi de cunoaștere a fenomenului cărții nu doar în Basarabia, ci în întreg spațiul românesc. De asemenea, volumul prezintă date inedite despre unele personalități istorice ale neamului, a spus academicianul Andrei Eșanu:

Am găsit cărți ale acelorași autori în diferite orașe românești din diferite zone, ceea ce demonstrează că și tipăriturile de la noi ajungeau în întreaga lume românească, formând un tablou integral a schimbului de valori cărturărești– între românii din diferite regiuni pe parcursul evului mediu și prima perioadă de modernitate .

În cuprinsul cărții este și un compartiment în care sunt incluse câteva pomelnice. Compartimentul este valoros, deoarece prezintă date despre diferite personalități, neamuri boierești, ierarhi, călugări etc. Astfel, în unul din ele cercetătorul descoperă în pomelnicul mănăstirii Voroneț, prima menține documentară a lui Daniil Sihastrul”.

Cărțile, deosebit de valoroase, vor completa colecția “Basarabica” a Bibliotecii naționale din Chișinău,  a menționat directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei. Ea a mai specificat că evenimentul a fost organizat în contextul zilei internaționale a limbilor materne, cartea aflându-se la temelia culturii și limbii unui neam.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău