„Bach la Casa de cultură”: Concerte de muzică clasică, în nouă localități din R.Moldova

  • 28 Iunie 2017 15:36
0%
00:00:00
00:00:00

Un grup de cetățeni moldoveni din diaspora a donat 2 mii de euro pentru ca locuitori din satele Republicii Moldova să poată asculta pe viu muzică clasică. Este vorba despre proiectul Moldo Crescendo, fondat de tineri muzicieni din Republica Moldova, care își propun să susțină vara aceasta concerte în casele de cultură din câteva sate. Pentru desfășurarea lor, organizatorii colecționează fonduri de la cetățeni. 

Moldo Crescendo reunește tineri muzicieni cu studii în Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia, și-a propus anul acesta să ajungă să concerteze în 9 localități, inclusiv în sate, iar inițiativa se numește „Bach la Casa de cultură”. Pentru desfășurarea lui, a fost deschis un proces de colectare de fonduri de la populație, iar printre cei mai generoși s-au dovedit a fi concetățenii noștri din diaspora, care au adunat 2000 de euro. Fondatorul Moldo Crescendo, pianistul Marcel Lazăr, spune că moldovenii plecați peste hotare au mai donat și anterior pentru organizarea concertelor.

„Credem că acum, după ce au văzut oamenii că e un proiect în care se are încredere și un proiect la care contribuie unii oameni, o să contribuie și alții. Mi se pare foarte natural și foarte organic acest lucru, ca cei de peste hotare, care au plecat din locurile în care mergem noi să cântâm, să doneze ca și cei de acasă să aibă ocazia, să li se ofere ocazia de a participa la un asemenea eveniment, mai ales că este și gratuit. Doar să vină!”, a declarat Marcel Lazăr.

Concertele vor avea loc în perioada 21 iulie - 6 august , la Ialoveni, Mereni, Ceadâr-Lunga, Cimișilia, Călărași, Hâncești, Băhrinești, Rezina și Chișinău. Dacă se vor aduna mai mulți bani, care pot fi donați prin intermediul platformei online Guvern 24, numărul localităților va fi extins, spun organizatorii.

Evenimentele vor face parte din a treia ediție a Festivalului Moldo Crescendo.

În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima dată în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și la conacul Ciolak-Malski din Bahmut, în cadrul inițiative „Moldo Crescendo Conace”, care, la fel, a fost finanțată parțial prin colectare de fonduri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău