„Automatizarea industriei României va ajunge în cinci ani la 50%”

  • 08 Mai 2018 15:56
„Automatizarea industriei României va ajunge în cinci ani la 50%” EPA\Agerpres

Industria românească este automatizată în proporție de 20%, iar, în următorii 5 ani, se va ajunge la 50%, spun reprezentanții unor companii de cercetare și dezvoltare în domeniul roboticii, prezenți astăzi la o dezbatere de profil.

Cererea mare de automatizare are la bază nevoia de a eficientiza producția și de a reduce pierderile, spune reprezentantul unei astfel de firme, Daniel Sirman.

Potrivit acestuia, automatizarea și robotizarea nu determină pierderea locurilor de muncă, ci, mai degrabă, vin pe fondul lipsei acesteia în anumite zone ale României.

"Mai ales în partea de vest a țării, din păcate, forța de muncă lipsește cu desăvârșire. Chiar ieri am avut o discuție cu un client, care mi-a spus că undeva în zona din Cluj, într-o fabrică, au fost angajați 200 sau 300 de persoane din Asia. De ce? Pentru că lipsește forța de muncă și necalificată, dar și calificată. În momentul în care robotizezi o linie, asta nu înseamnă că iei locul de muncă al altei persoane. Acea persoană se poate reprofila sau poate să facă un job care să-i permită un nivel de viață mult mai ok", a declarat Daniel Sirman. 

Sursa: RRA 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău