„Apă-Canal Chişinău" a primit o amendă de peste șapte milioane de lei, pentru abuz de poziţie dominantă

  • 20 Septembrie 15:52
„Apă-Canal Chişinău

Sancţiunea ţine de aplicarea diferenţiată, arbitrară a coeficienţilor la stabilirea tarifelor diferenţiate sau plăţilor suplimentare pentru depăşirea concentraţiei maxim admisibilă în apele uzate evacuate, inclusiv pentru neperceperea plăţilor suplimentare de la o parte din întreprinderile active din Chişinău şi Ialoveni, transmite INFOTAG.

 
În urma unei investigaţii, care a durat 1 an şi 10 luni, Consiliul Concurenţei a calificat acţiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziţie dominantă şi a constatat că "Apă-Canal Chişinău" a acţionat ilegal prin aplicarea diferenţiată şi arbitrară a coeficienţilor la stabilirea tarifelor diferenţiate sau plăţilor suplimentare. În acelaşi timp, de la 95,47% din circa 23 mi de agenţii economici din Chişinău "Apă-Canal Chişinău" nu a perceput tarife diferenţiate sau plăţi suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenţei este faptul că, în prezent, unicul laborator capabil să evalueze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea întreprinderii, ceea ce ridică îngrijorări privind imparţialitatea acestui laborator şi veridicitatea analizelor, "Apă-Canal Chişinău" fiind interesată direct în încasări cât mai mari.

Consiliul aminteşte că principiul "poluatorul plăteşte" trebuie să fie respectat de toate persoanele, atât juridice, cât şi fizice, care desfăşoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanţi.

"Conform legislaţiei naţionale în vigoare, principiul "poluatorul plăteşte" impune obligaţia ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru realizarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate", subliniază Consiliul Concurenţei.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
8 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:2,1 m/s
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
9 °C
Tue
14 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 0.0390
USD 17.5802 0.0643
RON 4.0546 0.0067
UAH 0.7255 0.0053
RUB 0.2745 0.0021
Arhivă Radio Chișinău