„Alaiul” cu care Igor Dodon merge la Moscova, comentat de analiștii politici de la Chișinău

  • 11 Ianuarie 2017 13:30
„Alaiul” cu care Igor Dodon merge la Moscova, comentat de analiștii politici de la Chișinău

Analiștii politici critică modul în care președintele Igor Dodon și-a format delegația care îl va însoți în prima vizită oficială peste hotare.

Igor Dodon va merge la Moscova însoțit doar de propriii consilieri, un deputat și bașcanul Găgăuziei, în delegația oficială nefiind inclus niciun reprezentant al Guvernului.  

Igor Dodon va efectua prima sa vizită oficială la Moscova la începutul săptămânii viitoare. El va fi însoțit de câțiva consilieri prezidențiali, deputatul socialist Zinaida Greceanîi și de bașcanul Găgăuziei Irina Vlah. 

Președintele are prerogativa să-și alcătuiască delegația, dar nu a făcut nici un demers la Guvern să fie însoțit de reprezentanți ai Ministerelor, așa cum este normal, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Vlad Țurcanu. În opinia sa, Igor Dodon  exclude astfel acea parte a populației care nu-i împărtășește viziunile politice: 

”Este alegerea dlui Dodon. Președintele are prerogativa de a-și alcătui delegația pe care o consideră de cuviință. În acest sens, Dl Dodon nu a făcut nici un demers către MAEIE, spre exemplu, ca ministrul, sau un ministru adjunct să-l însoțească. Demersuri similare nu a făcut nici către alte ministere, așa cum este normal și cum este cutuma diplomatică. Se vede că are o misiune pentru Republica Moldova, iar această misiune exclude anumite structuri guvernamentale și exclude acea parte a populației care nu împărtășește viziunile politice ale domnului Dodon”, a declarat Vlad Țurcanu. 

Iar în opinia fostului ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, Igor Dodon pur și simplu vrea să-și atribuie doar sie laurii unei eventuale îmbunătățiri a relațiilor economice între Chișinău și Moscova. Dar, dacă acest lucru se va produce, va fi încă o dovadă că embargoul impus produselor moldovenești de Rusia are doar un substrat politic, a subliniat Anatol Țăranu.

Igor Dodon va efectua vizita la Moscova în perioada 16-17 ianuarie, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău