''Ageism'' - Una din două persoane din întreaga lume îi discriminează pe cei vârstnici (raport ONU)

  • 18 Martie 2021 17:25
''Ageism'' - Una din două persoane din întreaga lume îi discriminează pe cei vârstnici (raport ONU)

Una din două persoane din întreaga lume îi discriminează pe cei vârstnici, sau discriminează pe criterii bazate pe vârstă, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, care recomandă guvernelor să adopte măsuri legale, educative și sociale pentru a combate aceste prejudecăți cuprinse sub umbrela termenului "ageism", relatează joi EFE.

Raportul, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății alături de Biroul ONU pentru Drepturile Omului și alte agenții ale ONU, subliniază că "ageismul" contribuie la "sărăcia și nesiguranța economică a persoanelor vârstnice" și adâncește izolarea socială și singurătatea persoanelor în vârstă.

Studiul, prin care Națiunile Unite încearcă să lanseze o campanie mondială de combatere a acestui tip de discriminare, subliniază că acest comportament este prezent mai ales la persoanele tinere și este mai frecvent în rândul bărbaților decât al femeilor și la persoanele cu nivel mai scăzut de educație.

"Ageism-ul" se poate traduce prin discriminare în multe aspecte, începând cu accesul la serviciile sanitare, fapt constatat în mod dramatic la începerea pandemiei de de COVID-19 când rețelele sanitare suprasaturate au acordat ajutor pacienților mai tineri, în caz de presiune asupra secțiilor ATI, sau pentru alocarea ventilatoarelor.

Studiul recunoaște nu doar discriminarea celor vârstnici, ci și a altor grupuri precum al tinerilor și atrage atenția în acest sens că femeile riscă mai mult decât bărbații să fie discriminate pentru tinerețea lor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău