„Revoluția de catifea“ promisă de comuniști a eșuat lamentabil

  • 25 Noiembrie 2013 08:05
„Revoluția de catifea“ promisă de comuniști a eșuat lamentabil

REVISTA PRESEI DIN 25 NOIEMBRIE

Adevărsul scrie despre manifestația opoziției de sâmbătă. Deși au fost mai puțini decât pro-europenii adunați pe 3 noiembrie, experții atrag atenția că Partidul Comuniștilor are încă un cuvânt greu de spus pe eșichierul politic. Potrivit PCRM, la miting au participat 40.000 de oameni, în timp ce poliția susține că în Piață au fost circa 7.000 de persoane. Unii observatori au tras concluzia că „revoluția de catifea“ promisă de comuniști a eșuat lamentabil. Alți lideri de opinie îndeamnă guvernarea pro-europeană să nu se culce pe lauri pentru că Partidul Comuniștilor rămâne un adversar de temut. Numărul mare al protestatarilor a confirmat că societatea moldovenească este încă profund divizată“, atrage atenția Adevărul.

Publicista Alina Țurcanu susține în Adevărul că așa-numitul marș spre Chișinău, care se anunța să zdruncine fotoliile guvernanților și să-i determine să întoarcă vectorul politicii externe a țării spre Est, cu o săptâmână înainte de summitul de la Vilnius, n-a fost decât încă o acțiune zgomotoasă a comuniștilor. Totodată, autoarea crede că nu trebuie să ne bucurăm că PCRM a reușit să mobilizeze DOAR 6.000-7.000 de simpatizanți, dar ar trebui să ne îngrijorăm că Voronin, fără resurse administrative, a putut să adune în centrul Chișinăului TOCMAI 6.000-7.000 de oameni. Nostalgici după imperiul sovietic, veșnic supărați pe „hoții democrați“, pe „rumânskie naționalistî“, pe „Evropa și americanii care vor să ocupe Moldova“, acești oameni ar putea, prin votul lor, la următoarele alegeri parlamentare, să reediteze coșmarul din 2001, când au revenit comuniști la putere, scrie Adevărul.

Ediția on-line a Ziarului Național relatează despre manifestația proeuropeană de la Kiev. Participanții la miting au aprobat o rezoluție prin care solicită demisia Guvernului și convocarea, la 27 noiembrie curent, a unei ședințe a Radei Supreme în cadrul căreia să fie adoptate mai multe legi privind integrarea europeană a Ucrainei. „În caz contrar, opoziția îi va acorda vot de neîncredere președintelui Ianukovici”, se mai arată în documentul adoptat de participanții la protestele de la Kiev. Rezoluția face apel și la oficialii europeni „să nu-i închidă Ucrainei ușile spre UE”.

Timpul preia un articol din FINANCIAL TIMES, care susține că Occidentul trebuie să găsească metode pentru a răspunde la agresiunea Moscovei. Potrivit publicației,  UE ar trebui să-și regândească de urgență și să revitalizeze Parteneriatul Estic. Acest lucru ar trebui să implice consolidarea legăturilor cu societatea civilă, precum și relaxarea restricțiilor de viză pentru a permite mai multor cetățeni și studenți să experimenteze viața în occident. Acestea pot fi singurele forțe capabile să preseze elite să întreprinde reforme de consolidare a prosperității, scrie ziarul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău