„Provocările demografice ale lumii contemporane”

  • 29 Ianuarie 2014 14:12
„Provocările demografice ale lumii contemporane”

Manifestarea științifică a fost organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău și Institutul de Istorie al Academiei de Științe al Moldovei.

Mobilitatea și îmbătrânirea populației sunt printre principalele provocări demografice ale lumii contemporane consideră profesorul universitar din România, Ioan Bolovan, care a susținut miercuri, 29 ianuarie, la Chișinău, o prelegere publică pe acest subiect. Manifestarea științifică a fost organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău și Institutul de Istorie al Academiei de Științe al Moldovei.

Migrația provoacă ample modificări în componența etno-lingvistică, confesională, socio-profesională în special a populației de unde se pleacă, susține profesorul Ioan Bolovan. Republica Moldova se înscrie în rândul statelor afectate de acest fenomen, iar soluțiile pentru ca migrația să nu mai reprezinte o prioritate sunt de natură economică susține profesorul Ioan Bolovan. 

O altă vulnerabilitate demografică a lumii contemporane o reprezintă îmbătrânirea populației. Europa și Japonia se numără printre regiunile cele mai afectate. Japonia este țara unde în prezent ponderea populației îmbătrânite depășește pragul critic de 30 la sută, susține Ioan Bolovan. 

Până în 2050, conform estimărilor, numărul vârstnicilor va crește cu un miliard și va ajunge la 2 miliarde din totalul de aproximativ 7 miliarde de locuitori ai planetei. Îmbătrânirea populației aduce după sine costuri mai mari de sănătate, costuri mai mari ale pensiei de stat, și creșterea raportului pensionari-persoane angajate. La nivel mondial, conform estimărilor ONU,  raportul pensionari-angajați va crește de la 39%, în 2011, la 71% în 2060.

Ioan Bolovan este profesor universitar și prorector al Universității Babeș-Bolyai din orașul  Cluj din România. Este autor a peste 20 de lucrări monografice și lucrări științifice, și a 150 de articole și studii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău