„Povestea de succes e sub semnul întrebării“ (Adevărul)

  • 18 Ianuarie 2013 09:15
„Povestea de succes e sub semnul întrebării“ (Adevărul)

„Povestea de succes e sub semnul întrebării“, titrează Adevărul. Scandalul legat de omorul de la vânătoare afectează imaginea Republicii Moldova și pune în pericol abolirea vizelor pentru UE, susțin atât oficialii, cât și experții.

Acum AIE va trebui să-și recâștige credibilitatea. Va fi nevoie de reforme profunde, care nu trebuie să se limiteze la schimbarea persoanelor implicate în acest trist caz. Instituțiile de drept trebuie să fie libere de orice influență politică“, accentuează comentatorii politici.

Virusul „Octombrie Roșu“ atacăserverele Guvernului, alt subiect din Adevărul. Un raport al companiei de software antivirus Kasperksy Lab arată că patru sisteme informatice ale Executivului, Ministerului Apărării și ambasadelor noastre sunt virusate, Moldova fiind una dintre cele mai expuse riscurilor cibernetice.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, recunoaște că subalternii săi s-au confruntat cu această problemă.
Constantin Tănase atenționează în editorialul său din Timpul că R. Moldova fojgăiește de agenți ruși, coloana a cincea a Moscovei e la ea acasă... La Chișinău, Rusia e prezentă peste tot: în aer și în ape, în presă și în stradă, în bordeie și în palate. Autorul denunță faptul că guvernarea nu protejează securitatea națională. Liderii Alianței de guvernământ sunt atât de obsedați de lupta pentru putere încât nici nu observă că, în timp ce ei se cotonogesc reciproc, Moldova redevine o gubernie rusească, comentează autorul. El a amintit în acest context declarația recentă a ministrului rus de Externe, Lavrov, care afirma că Transnistria în NATO nu va merge, amenințând cu schimbarea cardinală a chestiunii transnistrene. C. Tănase observă că nu a urmat nicio reacție din partea Chișinăului oficial.

Timpul publică un interviu cu viceprim-ministrul Eugen Carpov, responsabil pe problema transnistreană.
Economistul relevă că în 2013, bugetul municipiului Chișinău va fi mai mic cu 42 milioane de lei deoarece taxele pentru folosirea drumurilor vor fi încasate în bugetul național. Municipiul Chișinău a intrat în noul an fără buget. Proiectul, propus repetat spre aprobare, nu a acumulat numărul necesar de voturi, consilierii comuniști și socialiști au boicotat votarea acestuia.

Agricultorii vor fi subvenționați în 2013 cu 460 mil. lei, cu 60 de milioane mai mult comparativ cu anul trecut, datorită ajutorului financiar extern,notează Economistul. Potrivit ministrului Agriculturii Vasile Bumacov,în acest an agricultoriiurmează să primească ajutor financiar pentru defrișarea viilor și livezilor, vor fi parțial compensate și cheltuielile la pomparea apei și la consolidarea terenurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău