„Poduri de flori” pe malurile Prutului

  • 11 Iulie 2015 15:43
„Poduri de flori” pe malurile Prutului

Câteva mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au refăcut sâmbătă, 11 iulie, celebrele ,,Poduri de Flori” de la Prut de la începutul anilor ”90.

Participanții la eveniment au trecut, pe jos, podul feroviar de la Ungheni, aflat la 20 de km de Iași, spre România, unde s-au reîntâlnit cu manifestanții de pe malul drept al Prutului. Împreună, au mers pe jos până la Iași, unde au întins o horă în Piața Unirii, în jurul monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Duminică, participanții la Podul de Flori urmează să ajungă la București, unde vor participa la un marș pentru unire, în Piața Universității. 

 

Câteva mii de oamenii s-au adunat la granița dintre România și Republica Moldova de lângă localitatea Ungheni pentru a reconstitui legendarele ”poduri de flori” de la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Scandând  „Basarabia pământ românesc!”, „Unire!”, „Jos hotarul de la Prut!”, „România mare, vechile hotare!”, toți cei care dețin pașapoarte biometrice  au trecut, pe jos, frontiera dintre cele două state, hotarul fiind înlocuit simbolic cu o mare de flori.

 

De cealaltă parte a Prutului participanții la ”Podul de Flori” au fost întâmpinați de grupuri îmbrăcate în costume naționale, care scandau „Bine ați venit acasă, fraților!”. Atmosfera a fost întreținută de artiști din Republica Moldova și România care au cântat melodii patriotice.

 

Acțiunea a început duminica trecută, 5 iulie, când la Chișinău a fost organizat un miting unionist numit „Marea Adunare Națională”. De la miting, sute de persoane au pornit la hotarul cu România în marș ca să ceară unirea. Participanții au mers pe podul de la Ungheni care unește cele două maluri de Prut, pe jos până la Iași, unde au întins o horă în Piața Unirii, în jurul monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza.  După aceasta, un grup format din câteva zeci de persoane, membri ai organizației ”Tinerii Moldovei”, a pornit spre București, unde urmează să se întâlnească cu unioniștii din România în Piața Universității, mâine, pe 12 iulie.

 

Primul ”Pod de flori” a fost organizat în 1990. Atunci locuitorilor din România li s-a permis să treacă Prutul fără viză în RSSM. Au fost create mai multe puncte de trecere la Sculeni, Ungheni, Leușeni, Pererâta, Costești, Țiganca, Cahul, Giurgiulești, la eveniment participând peste un milion de persoane.

 

Al doilea Pod de Flori a avut loc în 1991, când locuitorii din Republica Moldova au putut trece Prutul în România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău