„Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona”

  • 22 Aprilie 2013 15:06
„Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona”

Ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Țâcu, și șeful catedrei de sport de la USM, Boris Boguș, au lansat la Chișinău cartea „Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona”.

Cartea este despre primul român basarabean care a jucat la Inter Milano și la Clubul de Fotbal Barcelona. Născut la Grimăncăuți, Briceni, cu numele de Șmatoc, el a jucat în România și Italia cu numele Simatoc, în Ungaria și Spania cu numele Seghedy.

Deși a fost un mare fotbalist, Nicolae Simatoc nu a fost cunoscut nici în Republica Moldova, nici în România, din cauza regimului comunist, el fugind în Europa de sistemul totalitar din țară. Octavian Țîcu:

Nicolae Simatoc s-a născut în anul 1920 și a trăit în Basarabia interbelică până în 1934, când a plecat în Timișoara, împreună cu mama sa. A debutat în prima ligă din România în 1938, a jucat pentru Ripensia Timișoară și Carmen București.A atins apogeul gloriei fotbalsitice la FC Barcelona, unul dintre cele mai mari cluburide la acea vreme. În perioada 1950-52, fiind la Barca, a câștigat campionatul și două cupe ale Spaniei, precum și Cupa Latină, care la acele timpuri era echivalentă cu cupa campionilor europeni. Nicolae Simatoc a abandonat cariera de fotbalist după ce a plecat în Australia.

La lansarea cărții  despre Nicolae Simatoc a fost prezent  fiul acestuia, Silvio, stabilit la Barcelona.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău