„Dimitrie Cantemir. Contemporan al veacului Luminilor“

  • 31 Iulie 2014 20:07
„Dimitrie Cantemir. Contemporan al veacului Luminilor“

„Dimitrie Cantemir. Contemporan al veacului Luminilor“ este titlul unui nou volum dedicat personalității domnitorului Moldovei, lansat astăzi la Academia de Științe a Moldovei.

Lucrarea, semnată de istoricul Victor Țvircun, a fost scrisă în patru limbi română, engleză, turcă și rusă. 

Lucrarea, care a fost editată în Turcia, include documente din arhivele României și Rusiei, materiale ilustrative publicate în premieră cu locurile de trai și activitate ale lui Dimitrie Cantemir, ultimele cercetări despre viața și activitatea domnitorului, precum  și monumente, străzi și parcuri din Europa și Asia care-i poartă numele. Potrivit autorului, personalitatea lui Cantemir face o punte de legătură între secolele 18 și 21 prin faptul că a promovat integraționismul dintre civilizațiile europeană și occidentală.

Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Rusnac, a amintit de personalitatea multiplă a lui Dimitrie Cantemir în calitate de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, muzicolog, om politic și scriitor român. Totodată, a fost primul român membru al Academiei de Științe din Berlin.

Fost ambasador al Republicii Moldova în Turcia, și fost ministru al Educației, Tineretului și Sportului, Victor Țvircun are o activitate de cercetare în sfera istoriei de peste 30 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău