Zeci de funcţionari importanţi la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R.Moldova (Revista presei)

  • 07 Aprilie 2017 10:33
Zeci de funcţionari importanţi la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 7 aprilie 2017

Oamenii sistemului: Zeci de funcţionari importanţi la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R.Moldova, titrează Ziarul de Gardă. Unii şefi ai comisariatelor de poliţie în care au fost torturaţi tinerii în aprilie 2009 au revenit la şefia acelor subdiviziuni, iar unii dintre politicienii care erau atunci la guvernare au ajuns astăzi să lucreze cot la cot cu cei care erau atunci în opoziţie şi strigau „Jos Comuniştii”. De fapt, din Guvernul 7 aprilie 2009, ZdG a identificat nu mai puţin de 14 persoane importante care ocupă şi astăzi, la opt ani de la acele evenimente, fotolii în vârful administraţiei publice centrale sau locale, ei fiind asimilaţi, în mare parte, de două partide: Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM). Alţi doi dintre foştii membri ai Guvernului comunist de acum opt ani au lucrat în ultimii ani la firmele liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.

7 APRILIE 2009: Structurile de forță, conduse ASTĂZI de cei implicați în violențele de acum opt ani.Despre rolul lui Jizdan, Pânzari, Popa și Harunjen scrie Ziarul Național. Publicația remarcă faptul că la opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, soldate cu moartea a cel puțin cinci tineri, maltratarea a sute de tineri în comisariatele de poliție, devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, doar patru polițiști au ajuns la închisoare. Între timp, persoanele care au deținut funcții-cheie în instituțiile de forță în anul 2009 și au dat ordine ca tinerii să fie schilodiți în bătaie fie au scăpat de pedepse, fie au plătit amenzi neînsemnate, unele dintre ele fiind chiar avansate în funcție. Totodată, nicio instituție din R. Moldova nu a răspuns până astăzi ce s-a ascuns în spatele violențelor din aprilie 2009, cine au fost artizanii deturnării protestelor pașnice, instigatorii din mulțime etc., chiar dacă a fost creată și o comisie de anchetă în Parlament.

Și Jurnal.md remarcă faptul că o parte dintre judecătorii care au examinat cauzele tinerilor direct în comisariate unde au fost maltratate şi judecate de supranumiţii „judecători din iad” au fost promovaţi în funcţii. Au fost avansaţi şi unii procurori, care au sem¬nat demer¬suri pri¬vind jude¬ca¬rea şi reţi¬ne¬rea tine¬ri¬lor pro¬tes¬ta¬tari. Totodată, ministrul de Interne de atunci Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari au fost achitaţi. Ultimul a devenit ulterior şef de direcţie la întreprinderea Moldtelecom.

Alex Grigorievs, vicepreşedinte al Alianţei internaţionale a ONG-urilor pentru securitate şi democraţie, este principalul organizator al evenimentelor din aprilie 2009, blogherul rus, Eduard Baghirov, a fost reţinut de SIS la 7 aprilie 2009, iar poliţiştilor le-au fost retrase armele din dotare. Acestea sunt principalele dezvăluiri făcute de ex-preşedintele Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronin, în legătură cu protestele din aprilie 2009. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni emisiunii la TVC 21, scrie agenția IPN. Vladimir Voronin a mai declarat că Eduard Baghirov, blogherul rus, învinuit de Procuratură şi judecat de către instanţele moldoveneşti pentru organizarea evenimentelor din aprilie 2009, ar fi fost reţinut de către angajaţii SIS chiar în ziua de 7 aprilie

Portalul Anticorupție.md anunță că dosarul privind moartea tânărului Valeriu Boboc, ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a ajuns la CEDO. Informaţia a fost confirmată de Valeriu Pleşca, unul dintre avocaţii familiei victimei. Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-poliţistului Ion Perju. Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tânărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost dictată de magistraţii Curţii de Apel Chişinău şi menţinută de Curtea Supremă de Justiţie după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Chiar dacă a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit şedinţa de judecată înainte de anunţarea verdictului. Acum fostul poliţist este căutat de Interpol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău