Zăpada din aprilie “a spulberat” peste un miliard din buget (Mold-street)

  • 14 Iunie 2017 09:29
Zăpada din aprilie “a spulberat” peste un miliard din buget (Mold-street)

Revista presei din 14 iunie

Cei cinci diplomați ruși, expulzați din R.Moldova luna trecută, erau spioni și recrutau luptători pentru războiul din Donbas, scrie marți Reuters, citând o sursă din Guvernul de la Chișinău și două surse diplomatice anonime, scrie Ziarul Național. Potrivit agenției, cei cinci diplomați au fost expulzați din Republica Moldova pentru că erau, probabil, ofițeri sub acoperire care lucrau pentru serviciile secrete militare ale Rusiei. Oficialii moldoveni citați de Reuters cred că rușii recrutau în special luptători din Găgăuzia, pe care înainte de a-i trimite pe front îi pregăteau într-o tabără paramilitara din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.

Iulian Chifu scrie într-un editorial pe Deschide.md că „acțiunea guvernamentală și decizia la nivelul puterii pare să fi intrat într-o zodie definitorie care amplifică însă confuzia în raport cu modul de definire al priorităților și modul de acțiune executivă și a majorității. Autorul observă că în ultimele săptămâni, au avut loc un număr de acțiuni inexplicabile, ilogice sau iraționale, pornind de la celebra saga a votului uninominal, povestea expulzării diplomaților ruși, chestiunea întreruperii și reluării aprovizionării cu energie de la Cuciurgan, sau arestarea lui Chirtoacă și joaca de-a conducerea primăriei actuale. Editorialistul crede că e timpul unei schimbări de stil care caracterizează buna guvernare în mare și transparența, responsabilitatea, credibilitatea, legitimitatea și susținerea publică a fiecărei acțiuni. Oricâte reforme s-ar face, oricâte câștiguri ar dobândi, pe termen mediu și lung societatea, neexplicarea acțiunilor, opțiunilor și deciziilor duc la prăbușirea încrederii”, scrie Iulian Chifu.  

Ziarul de Gardă relevă că R.Moldova a ratat valorificarea unui proiect de finanţare în domeniul eficienţei energetice, lansat în 2012. Orașele au avut oferta unor bani enormi, destinaţi izolării termice a clădirilor, dar din peste 40 de milioane de euro, a fost folosită doar a 5-a parte, conform datelor Ministerului Economiei.

Zăpada din aprilie “a spulberat” peste un miliard din buget şi aproape 10% din producţia industrială, titrează Mold-street. Chiar dacă demnitarii de stat continuă să se laude la toate colţurile cu rezultate remarcabile în economie, datele statistice arată o înrăutăţire bruscă a situaţiei economice în luna aprilie, scrie portalul economic Mold-street.

Moldnova scrie despre „Bogățiile șefilor de la Consiliului Concurenței. O mare parte din banii publici alocați ajung în buzunarele conducerii”, scrie publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
19 °C
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
13 °C
Joi
21 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău