Vlad Țurcanu despre inițiativa lui Igor Dodon: Asistăm la încă un experiment din același scenariu

  • 18 Aprilie 2017 19:41
Vlad Țurcanu despre inițiativa lui Igor Dodon: Asistăm la încă un experiment din același scenariu

Analistul politic Vlad Țurcanu nu exclude că inițiativa lansată astăzi de Igor Dodon privind sistemul electoral mixt ar face parte din același scenariu de modificare a sistemului electoral inițiat de Partidul Democrat.

El, însă, a subliniat, într-o intervenție pentru Radio Chișinău, că ambele inițiative sunt foarte periculoase pentru Republica Moldova și a îndemnat opoziția extraparlamentară să se opună acestor tentative.

„Se avansează din start un proiect pin care să se implementeze votul uninominal pentru ca după aceea, așa cum se vede astăzi, să se ajungă la un sistem mixt, care este și acesta foarte greu de previzionat. Mai curând asistăm la încă un experiment cu consecințe care nu se pot calcula, dar care nu arată ca fiind faste pentru sistemul nostru electoral, pentru democrația din Republica Moldova și pentru atmosfera generală din societate”.

În opinia expertului, propunerile lui Igor Dodon vin în concordanță cu cele lansate de PDM, cu specificul organizării alegerilor în regiunea de Est, ceea ce este foarte periculos. „Propunerile cu care vine Igor Dodon sunt într-o oarecare concordanță cu ce a avansat mai devreme PDM. Doar că Dodon încearcă să forțeze nota revenind la acele propuneri privind participarea în Parlament a deputaților din regiunea transnistreană acolo unde nu se poate vorbi de democrație, astfel că putem admite din start că votul va fi afectat de condițiile din regiune”, a atenționat expertul.

El a îndemnat opoziția extraparlamentară să riposteze la aceste tentative. „Cred că opoziția neparlamentară, pentru că cea parlamentară este compromisă din punctul meu de vedere, ar trebui să arate destul curaj și capacitate de a mobiliza cetățenii pentru a se pronunța pe marginea acestor propuneri care modifică din temelie sistemul electoral din Republica Moldova”.

În context, Vlad Țurcanu a amintit recomandările experților și instituțiilor internaționale privind necesitatea identificării unui consens politic cât mai larg pentru modificarea sistemului electoral.  „Din toate recomandările urmărite din străinătate am putut extrage ideea că e necesar un consens între partidele de primă mărime din Republica Moldova pentru schimbarea sistemului electoral. Deci, nu poate fi vorba într-o democrație despre o propunere unilaterală care să aibă și finalitate, așa cum își dorește PDM și, iată, vedem, și Partidul Socialiștilor”, a concluzionat Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
-1 °C
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Mar
-4 °C
Mie
-1 °C
Joi
4 °C
Vin
2 °C
Sâm
5 °C

Curs oficial BNM 19 Februarie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.8632 -0.0445
USD 16.7133 -0.0545
RON 4.4757 -0.0101
UAH 0.6196 -0.0066
RUB 0.2963 0.0013
Arhivă Radio Chișinău