Vlad Plahotniuc: Inițiativa PSRM privind sistemul electoral mixt este o ficţiune politică

  • 19 Aprilie 2017 14:54
Vlad Plahotniuc: Inițiativa PSRM privind sistemul electoral mixt este o ficţiune politică

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, califică inițiativa PSRM privind introducerea sistemului electoral mixt drept o ficţiune politică. Într-o postare pe blogul său, liderul PD îi învinuiește pe socialiși, în speță pe fostul lider al acestora, Igor Dodon că ar minți atunci când afirmă că promovează interesele întregului popor.  

”Socialiştii au declarat tot timpul că îşi propun în activitatea lor să realizeze ceea ce vor alegătorii. De asemenea, şi preşedintele Dodon a afirmat, în repetate rânduri, că doreşte să fie preşedintele întregului popor. A venit timpul să îndeplinească o cerinţă de bază a poporului, şi anume schimbarea principiului de alegere a clasei politice. Socialiştii şi Igor Dodon încearcă să meargă acum împotriva voinţei cetăţenilor. De ce Igor Dodon a cerut pentru preşedinte alegeri directe, dar pentru organul legislativ suprem nu doreşte să aibă aceiaşi abordare?! E foarte simplu. Pentru că vorbele socialiştilor cum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sunt o ficţiune. Declaraţia lor privind necesitatea respectării dorinţei poporului – o tratează tot ca pe o ficţiune, pe care o folosesc doar atunci când coincide cu interesele PSRM”, scrie Vlad Plahotniuc.

El a calificat inițiativa PSRM de trecere la sistemul electoral mixt drept o încercare de a îndrepta dicuțiile într-o altă direcție, convenabilă socialiștilor.

”Iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt nu este un proiect real. Este doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, când nu deţin nici un control asupra deputaţilor”, mai afirmă Plahotniuc.

În același timp, liderul PD a menționat că formațiunea sa va insista pe posibilitatea ca cetățenii să-și poată alege direct reprezentanții în Legislativ, chiar dacă PSRM amenință să boiciteze viitoarele alegeri parlamentare.

”PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces.

Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”, menționează Vladimir Plahotniuc în mesajul său.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
19 °C
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
13 °C
Joi
21 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău