VIDEO | 57 de milioane de dolari pentru o operă a lui Constantin Brâncuși

  • 17 Mai 2017 07:40
VIDEO | 57 de milioane de dolari pentru o operă a lui Constantin Brâncuși

Un cumpărător anonim a oferit 57,3 milioane de dolari pentru o operă a lui Constatin Brâncuşi. „Muza adormită" a făcut parte din licitaţia casei Christie's, desfăşurată la New York. Acesta a devenit cea mai scumpă operă a artistului român. Precedentul record pentru o sculptură de Constantin Brâncuşi era de 29 de milioane de euro, preţ plătit în 2009.

Opera de artă a lui Brâncuși a fost vândută cu 57,3 milioane de dolari, mult peste cele 35 de milioane preconizate. Lucrarea realizată în urmă cu mai bine de o sută de ani la Paris este din bronz şi este ultima dintr-o serie de şase, scrie Digi24.

Constantin Brâncuşi este cel mai scump artist român din toate timpurile, iar lucrările sale sunt într-un top zece al celor mai valoroase opere de artă din toate timpurile, alături de Modigliani, Matisse sau Picasso. Recordul absolut pentru o operă a lui Bâncuşi a fost atins în 2010, când un colecţionar a dat aproape 40 de milioane de dolari pentru „Madame L.R.”

„Brâncuşi este cunoscut astăzi drept marele patriarh al sculpturii moderne, un înaintaş al modernismului. A fost al cincilea din cei şapte copii ai unei familii de ţărani români din munţii Carpaţi, dar şi-a petrecut mare parte din viaţă aici, la Paris. A ajuns în oraş în vara lui 1904”, spune Alistair Sooke, critic de artă.

În 1909, Brâncuşi a creat prima "Muza Adormită", din marmură, adică aceea aflată acum la Washington, şi din această piesă de marmură a făcut o machetă din ghips din care a creat şase piese din bronz. Aceasta este cea de-a şasea sculptură din bronz din această serie. Brâncuşi s-a rupt de tradiţie, şi-a creat propria estetică modernistă. Era un sculptor incredibil de talentat”, spune Anika Guntrum, expert în artă modernă.

În cadrul acestei serii, se observă că fiecare sculptură este unică, pentru că el a tratat-o pe fiecare altfel”, spune Anika Guntrum.

Ştim poveştile din jurul său, cum spunea că un artist trebuie să-şi îndeplinească sarcinile... Nu tot el spunea că trebuie să creezi ca un zeu, să comanzi ca un rege şi să munceşti ca un sclav?”, spune Alistair Sook.

Una dintre cele mai deosebite trăsături este forma de ansamblu, ca un ou, a sculpturii. Ea a devenit atât de importantă pentru Brâncuşi, dar şi pentru sculptură în general”, adaugă criticul de artă.

Aşa este. A devenit semnătura lui. Aceste trăsături faciale pe care le vedem în primele versiuni ale "Muzei adormite" îţi dau senzaţia de topire într-o formă embrionară, de forma oului. Este un obiect extraordinar, care transmite o senzaţie incredibilă de profunzime, seninătate şi chibzuinţă”, spune Anika Guntrum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
14 °C
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,97 m/s
Mie
17 °C
Joi
19 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău