UPDATE | Mii de oameni au protestat la Parlament față de modificarea sistemului electoral (FOTO)

  • 14 Mai 14:36
UPDATE | Mii de oameni au protestat la Parlament față de modificarea sistemului electoral (FOTO)

Câteva mii de oameni au protestat astăzi în fața Parlamentului de la Chișinău față schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Acțiunea, organizată de societatea civilă și mai multe partide extraparlamentare, a durat mai bine de două ore. Manifestanții au promis să revină cu un nou protest peste două săptămâni, adică pe 28 mai, dacă până atunci Parlamentul nu va retrage proiectele de modificare a sistemului de vot de agenda sa.

Peste cinci mii de oameni din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, precum și din diasporă, au protestat în fața clădirii Legislativului de la Chișinău. Cu pancarte și drapele în mâini, oamenii au scandat „Nu uninominalului!”, „Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi!” „Rușine!”, „Noi nu cedăm!”. Manifestanții au cerut retragerea definitivă a inițiativelor de modificare a sistemului electoral și păstrarea modalității actuale de vot.

Unul dintre organizatorii protestului, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a declarat că acest miting este doar un început.

„Noi trebuie să înțelegem că Parlamentul nu va ceda și nu va anula aceste proiecte de lege, atâta timp cât noi vom sta și vom aștepta. Unica noastră cerință este ca Parlamentul să anuleze aceste legi. Parlamentul trebuie să cedeze. Noi o să fim în situați când democrația nu va mai funcționa. Îndemn Parlamentul să-și retragă aceste legi, în caz contrar promit că o să ieșim iarăși la proteste”, a sdeclarat Arcadie Barbăroșie.

La acțiunea de protest au participat și reprezentanți ai partidelor politice extraparlamentare: este vorba despre Partidul „Acțiune și Solidaritate”, „Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Nostru, dar și reprezentanți ai liberal-democraților, aflate în opoziție. Liderii politici nu au ținut discursuri în fața protestatarilor. Anterior,  președinta PAS, Maia Sandu, a declarat că această acțiune va fi un protest al cetățenilor de rând, iar liderii politici nu vor ieși la tribună.

Amintim că pe parcursul săptămânii trecute, reprezentanții societății civile au organizate proteste zilnice împotriva proiectului de modificare a sistemului electoral votat de democrați și socialiști, în lectură de principiu, acum 10 zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
13 °C
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Dum
13 °C
Lun
10 °C
Mar
11 °C
Mie
8 °C

Curs oficial BNM 21 Octombrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.5039 -0.0000
USD 17.3387 -0.0000
RON 4.4644 -0.0000
UAH 0.6544 -0.0000
RUB 0.3011 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău