Uniunea Europeană nu mai oferă cele 28 de milioane de Euro pentru reforma justiției din R.Moldova

  • 11 Octombrie 2017 22:51
Uniunea Europeană nu mai oferă cele 28 de milioane de Euro pentru reforma justiției din R.Moldova

Uniunea Europeană anunță miercuri, 11 octombrie, că nu va mai transfera fonduri către bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susține reformele în sectorul justiției. Aceste fonduri au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015, se arată într-un comunicat de presă.

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se arată într-un comunicat de presă al delegației UE la Chișinău.

Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane EUR. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE.

„UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor" , susține șeful Delegației UE în Republica Moldova Peter Michalko

UE a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi clarificată în timp util, potrivit aceluiași comunicat.

Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides a declarat încă la începutul acestei luni în Parlamentul European, în contextual unor dezbateri privind Republica Moldova, că Bruxelles-ul a stopat finanțarea unu program în domeniul justiției din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăți.

Atunci mai mulți europarlamentari au cerut și suspendarea unui ajutor macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro pe care Republica Moldova urma să le primească în acest an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
-1 °C
Ceață
Umiditate:92 %
Vint:6,7 m/s
Lun
-3 °C
Mar
-2 °C
Mie
-3 °C
Joi
-3 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4190 -0.0000
USD 16.5369 -0.0000
RON 4.3796 -0.0000
UAH 0.6285 -0.0000
RUB 0.2894 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău