Tribuna | Promovarea Unirii de aleșii locali, apropie această opțiune de cetățeanul de rând (Revista Presei)

  • 12 Februarie 11:09
Tribuna | Promovarea Unirii de aleșii locali, apropie această opțiune de cetățeanul de rând (Revista Presei)

„Guvernarea nu și-a făcut toate temele pe acasă pentru a primi asistența macrofinanciară a UE, opiniază politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN. El citează rapoartele de evaluare efectuate de către reprezentanții societății civile privind condițiile cerute de Uniunea Europeană pentru acordarea celor 100 de milioane de euro.

Modificarea sistemului electoral în folosul partidului de la guvernare și în mod netransparent constituie preocuparea principală. Guvernarea ar fi îndeplinit fără rezerve doar 12 acțiuni din recomandările sugerate de Comisia de la Veneția cu privire la modificarea sistemului electoral, 14 acțiuni - cu unele deficiențe, iar 6 acțiuni – nu au fost îndeplinite deloc. Doar în baza acestor evaluări prima tranșă nu trebuie acordată, scrie politologul. El subliniază că în realitățile moldovenești, asistența macro-financiară a UE poate avea un impact favorabil pentru accelerarea unor reforme dureroase și ocolite până acum de guvernare”.

Peste 800 de persoane au constituit un nou GRUP DE INIȚIATIVĂ pentru organizarea unui REFERENDUM de anulare a sistemului mixt de vot, titrează ziarul Național. Aceasta e a doua tentativă a societății civile de a iniția un referendum privind abrogarea sistemului mixt. CEC a respins în ianuarie cererea de înregistrare a unui grup de inițiativă pentru desfășurarea unui astfel de referendum, pentru că au fost încălcări la înregistrarea grupului. De asemenea, s-a invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Portalul Tribuna amintește că 2018 este anul în care se împlinesc o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România, fapt marcat de o activizare semnificativă a unioniştilor, care se manifestă nu doar la nivel de partide şi organizaţii obşteşti, ci şi la nivel de localităţi, cetăţeni. Publicația scrie că promovarea unirii de aleşii locali, apropie această opţiune de cetăţeanul de rând.  Astfel, partidele unioniste sunt împinse uşor spre tuşă. Pe de altă parte, mai scrie Tribuna, activizarea curentului unionist l-a consolidat pe cel statalist, iar stânga politică, în special PSRM, şi-a consolidat serios poziţiile electorale.

Evenimentul Zilei titrează că s-au făcut 20 de localități care cer UNIREA cu România. Ultima pe listă este Cucoara de la sud. Comuna Cucoara s-a înfrățit în 2016 cu comuna Șuletea din județul Vaslui și este prima localitate din Cahul care semnează declarația simbolică de unire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
15 °C
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,1 m/s
Sâm
15 °C
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
16 °C
Mie
17 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău