Transparency Internațional Moldova | R.Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral

  • 19 Mai 2017 13:30

Republica Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral, iar acest fapt ar putea provoca mai multe efecte negative printre diminuarea legitimității Parlamentului sau creșterea corupției în gestionarea fondurilor publice. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat la inițiativa „Transparency Internațional Moldova”. 

O analiză a proiectelor privind modificarea sistemului electoral, propuse de PD și PSRM, relevă că proiectul propus de socialiști privind votul mixt, ar fi inspirat direct din proiectul democraților privind votul uninominal, după cum susține unul dintre autorii studiului, Valeriu Pașa.

„În afară de componentele care țin de revocarea deputaților, care nu se poate regăsi într-un sistem mixt, restul absolut tot a fost preluat și înserat în proiectul Partidului Socialiștilor. Și mai este o singură diferență de principiu că nu 101 deputați sunt aleși pe circumscripții uninominale, dar doar 50. Au fost preluate inclusiv greșeli, inclusiv formulări nefuncționale. Erau discuții prin culoare că democrații vor votul mixt. Vedem că în proiectul socialiștilor este anume proiectul mixt, dar exact cu acele prevederi foarte important care contează pentru PD: reducerea rolului societății civile, a CEC și a presei, ca procesul să se desfășoare departe de ochii lumii”, a declarat Valeriu Pașa. 

Expertul atenționează că cele două proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral conțin mai multe încălcări. Printre acestea se numără și încălcarea principiul votului universal prin limitarea dreptului de vot cetăţenilor care nu deţin domiciliu juridic în raza circumscripției electorale. Astfel, peste un milion de cetățeni aflați de peste hotare nu ar putea să voteze în birourile deschise acolo, dacă au domiciliu juridic în ţară. 

Directorul de programe al Asociației „Promo-LEX” Pavel Postică a semnalat că în  proiectele de modificare a sistemului electoral nu se regăsesc cererile Curții Constituționale privind îmbunătățirile Codului Electoral.

„Noi nu regăsim în proiectele de lege, inclusiv în cel comasat, acele soluții care sunt necesare, dictate de CC, adresele obligatorii Parlamentului care urmau a fi soluționate încă până la data de 13 martie, cu excepția majorării numărului buletinelor de vot pentru diasporă.  În rest, adresele legate de constituirea secțiilor de votare peste hotare: cine și cum le constituie, rolul mass-media în sistemul electoral, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea bisericii în procesul electoral, soluționarea litigiilor. Toate aceste subiecte importante au rămas  în afara acestor proiecte”, a declarat Pavel Postică.

La începutul lunii mai, deputații democrați și socialiști au votat modificarea sistemului electoral, fapt ce a nemulțumit opoziția și societatea civilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
20 °C
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
17 °C
Joi
22 °C
Vin
15 °C

Curs oficial BNM 27 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău