Timpul: Traian Băsescu intră în lupta politică la Chișinău (Revista presei)

  • 26 Iunie 2017 09:40
Timpul: Traian Băsescu intră în lupta politică la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 26 iunie 2017

Băsescu intră în lupta politică la Chișinău unde a fost ales președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) condus de A. Șalaru, titrează Timpul.

Fostul preşedinte al României a comentat situaţia politică din Republica Moldova, acuzându-l pe Igor Dodon că vrea să dea ţara Federaţiei Ruse şi pe Vlad Plahotniuc, că tratează Moldova ca pe o afacere personală.

„Pentru reuşita procesului de unificare a forţelor unioniste, demarat recent, contează foarte mult relaţia în care Anatol Şalaru se va afla de acum încolo cu fostul său partid – cel Liberal”, potrivit  unei analize politice a portalului TRIBUNA. „Dacă va lupta doar cu Mihai Ghimpu, liderul PL, atunci e o situaţie, dar dacă cu întreg partidul, atunci orice şansă de consolidare a taberei unioniste va suferi eşec. Potrivit publicației, „logica lucrurilor spune că el acum ar trebui să iasă public cu declaraţii în susţinerea lui Dorin Chirtoacă, mizând pe faptul că, în scurt timp, acesta va prelua conducerea PL (lucru cât se poate de posibil)”. „Iar o astfel de poziţionare i-ar deschide calea spre un dialog constructiv cu PL în lunile următoare, care s-ar putea solda cu un front comun al acestor formaţiuni în viitorul scrutin parlamentar”, scrie Tribuna.

Într-un editorial pe același portal, jurnalistul Igor Volnițchi compară situația actuală din Republica Moldova cu o veche legendă caucaziană, în care apar doi berbeci (unul alb şi unul negru), care se luptă între ei. Şi cel ce devine martor al luptei respective, trebuie să prindă momentul potrivit pentru a sări pe berbecul alb, care e unicul ce te poate duce în lumea luminii. Autorul se întreabă „când Republica Moldova a încălecat berbecul negru, care ne tot duce în împărăţia întunericului? Să-l fi încălecat la începutul tumultoşilor ani 90 ai secolului trecut, când mişcarea de eliberare naţională, nobilul avânt patriotic s-a transformat peste noapte într-o bişniţă politică ordinară? Să-l fi încălecat pe timpul agrarienilor, care au reuşit să distrugă tot ce a însemnat bun la începutul independenţei noastre? Să-l fi încălecat pe timpul guvernării ADR, care a distrus şi firavele speranţe pe care le mai aveam la un trai normal într-un stat european, modern? Să-l fi încălecat în timpul guvernării comuniste, când Moldova a fost unicul stat din Europa condus de comunişti, veniţi la putere pe cale democratică? Sau poate Moldova a încălecat berbecul negru în 2009, iar guvernările pretins democratice, care s-au perindat la putere de atunci, ne-au transformat în cea mai mare ruşine a Europei, postură umilă în care suntem şi astăzi?”.

UE recunoaște legitimitatea guvernării Republicii Moldova, dar o tratează ca pe una nelegitimă, scrie N. Negru în Ziarul Național. Autorul revine la tema schimbării sistemului electoral, după reacția Uniunii Europene la avizul Comisiei de la Veneția și se întreabă „cum va reacționa Bruxelles-ul, dacă sistemul electoral va fi totuși schimbat, în pofida avertismentelor sale, dacă Chișinăul va îndeplini toate recomandările Comisiei de la Veneția, cu excepția celei pe care are dreptul să nu o îndeplinească? Va înceta finanțarea Republicii Moldova spre bucuria lui Dodon și a Moscovei? Sau nu va înceta, spre marea decepție a PAS și PPDA? Răspunsul nu e atât de evident precum pare. Problema UE în acest caz e că recunoaște legitimitatea guvernării actuale din Republica Moldova, dar se comportă în raport cu ea ca și cum nu ar fi legitimă. E un punct vulnerabil, a cărui origine e geopolitica, e politica Rusiei, pe care nu ai cum s-o neglijezi. Bucureștiul tace semnificativ”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

Rolul partenerilor europeni în achizițiile de electricitate trebuie fortificat, opinează politologul Dionis Cenușă într-o analiză pentru IPN. El atenționează că partenerii europeni au fost transformați în observatori pasivi ai unor manifestări repetate de netransparență din partea guvernării în cazul licitației la energie electrică. Pe lângă faptul că autoritățile au promovat compania de stat Energocom, acestea au descurajat prin acțiunile lor competiția și au intimidat potențialii participanți la licitație din Ucraina și operatorii de pe piața energetică locală, comentează autorul.

Adevărul îi aduce un omagiu directoarei Maria Ungureanu de la gimnaziul de orfani din Tighina, una din cele 8 școli cu predare în lb. română din regiunea separatistă transnistreană. Ea și-a dedicat întreaga viaţa educării copiilor orfani şi luptei pentru păstrarea şcolii româneşti din Transnistria, sub presiunea constantă a autorităţilor de la Tiraspol, care de 25 ani duc o luptă crâncenă pentru închiderea celor 8 şcoli. Cel mai greu moment pentru Maria Ungureanu a fost în august 2004 când Igor Smirnov a ordonat miliţienilor şi militarilor Armatei a 14 a să închidă cu forţa şcolile cu predare românească din Transnistria, drept represalii la sancţiunile economice impuse de guvernul de la Chişinău autorităţilor transnistrene. Atunci, miliţienii transnistreni au blocat timp de aproximativ două săptămâni încăperile Gimnaziului internat pentru copii orfani din Tighina unde director a fost profesoara Maria Ungureanu. „Am rămas doar cu o bucătărie şi două dormitoare. Nu avem acces la depozitul cu haine şi încălţăminte, astfel încât copiii nu au îmbrăcăminte de schimb. Este blocat accesul în sălile de clasă. Reprezentanţii OSCE ne asigură zilnic produse alimentare şi apă, iar miliţienii transnistreni ne supraveghează în permanenţă”, declara Maria Ungureanu, jurnaliştilor de la Chişinău. Lăsaţi în voia sorţii de regimul condus atunci de Vladimir Voronin, profesorii de la gimnaziul de orfani din Tighina împreuna cu Maria Ungureanu au rezistat presiunilor exercitate de organele de miliţie transnistrene şi au salvat cu ajutorul reprezentanţilor OSCE, copiii de la şcoala internat în contextul în care administraţia de la Tiraspol dorea să transforme clădirea orfelinatului, în şcoală de miliţie. Presiunile constante exercitate de oficialii de la Tiraspol împotriva orfelinatului gimnaziu de la Tighina au fost constante în ultimii ani dar Maria Ungureanu a continuat lupta pentru existenţa instituţiei şi pentru continuarea predării în limba română. De Ziua Limbii Române, pe 31 august 2010, preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, i-a conferit prin decret pentru merite deosebite în promovarea limbii române „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie din statul moldav, Mariei Ungureanu, amintește Adevărul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău