Timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei cu România a crescut

  • 17 Iulie 14:39

Timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei în special cu România a crescut semnificativ în ultima perioadă de timp, astfel că uneori călătorii trebuie să aștepte și ore întregi la hotar.

Experții susțin că aceasta se explică prin factorul sezonier, pentru că în această perioadă volumul traversărilor crește semnificativ. În același timp ei menționează și necesitatea îmbunătățirii infrastructurii, inclusiv prin deschiderea a mai multor puncte de trecere a frontierei peste Prut. 

Timpul de așteptare la câteva puncte de trecere a frontierei, în această dimineață depășea două ore – spre exemplu la intrare în Republica Moldova pe la Leușeni, sau la ieșire din țară, pe la Sculeni. Poliția de frontieră precizează că aceasta se întâmpla din cauza traficului intens.

Traficul este îngreunat din cauza volumului de traversări în creștere, a confirmat pentru Radio Chișinău și expertul Rosian Vasiloi, fost angajat al Poliției de Frontieră. El menționează că în această perioadă mulți cetățeni moldoveni care lucrează peste hotare vin acasă în vacanță, în același timp, mulți moldoveni pleacă în vacanță în special în Grecia, Bulgaria și România.

De asemenea, a crescut numărul de automobile din Ucraina care se îndreaptă spre Uniunea Europeană tranzitând teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a rezolva această problemă este necesară deschiderea a noi puncte de trecere a frontierei cu România, având în vedere că există doar 8, față de 65 cu Ucraina, dar și să fie urgentată implementarea controlului comun la frontieră, susține Rosian Vasiloi.

Amintim că acum trei luni Guvernul a aprobat inițierea negocierilor cu România privind instituirea controlului comun la frontiera cu România, dar deocamdată nu se cunoaște când va fi semnat un acord în acest sens. În prezent, o asemenea practică există la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:31 %
Vint:5,1 m/s
Mie
22 °C
Joi
21 °C
Vin
17 °C
Sâm
14 °C
Dum
15 °C

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1595 0.0710
USD 17.6483 0.0120
RON 4.6000 0.0144
UAH 0.6756 0.0019
RUB 0.3040 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău