Thorbjorn Jagland: Tendințele populiste nu provin doar de la personalități politice, dar și de la anumite media

  • 21 Aprilie 2017 07:38
Thorbjorn Jagland: Tendințele populiste nu provin doar de la personalități politice, dar și de la anumite media

În contextul ascensiunii îngrijorătoare a populismului în Europa, statele trebuie să protejeze și să consolideze contraputerile, a atras atenția joi Consiliul Europei, care a deplâns totodată restricțiile împotriva ONG-urilor în Rusia și trimiterea la închisoare a jurnaliștilor în Turcia, informează AFP.

Astăzi, "sunt multe societăți care afișează un atașament mai puțin ferm față de sistemul pluralist și o mai mare toleranță față de populism", și-a exprimat îngrijorarea secretarul general al organizației paneuropene, norvegianul Thorbjorn Jagland, în raportul său anual privind starea democrației, făcut public joi.

Aceste tendințe populiste, subliniază Jagland, provin nu doar de la anumite personalități politice, dar și de la anumite media. Acest lucru obligă la vigilență pentru a păstra statul de drept și libertățile fundamentale, în loc de a le considera ca ireversibile, a adăugat el.

"Este în mod special îngrijorător să vedem că anumite guverne contestă în mod deschis regulile constituționale și își încalcă obligațiile internaționale în materie de protejare a drepturilor omului", subliniază Jagland în acest raport, intitulat ''Populism — Este suficient de puternic sistemul de contraputeri în Europa?''.

Rusia figurează printre statele membre ale Consiliului Europei în care "primatul dreptului internațional asupra dreptului intern a fost contestat", prin intermediul unei legi adoptate în decembrie 2015 care plasează autoritatea Curții Constituționale ruse deasupra celei a CEDO.

Raportul este de asemenea dur și în privința Turciei, criticând printre altele trimiterea la închisoare a unor jurnaliști și violențele față de manifestanți, precum și dizolvarea unor organisme private suspectate de legături cu mișcarea predicatorului Fethullah Gülen. Raportul evidențiază de asemenea restricțiile împotriva activităților unor ONG-uri în Ungaria, Rusia și Turcia.

În ceea ce privește dorința președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a reintroduce pedeapsa cu moartea, ea constituie, în opinia lui Jagland, "automat o tendință populistă" și un punct asupra căruia "niciun compromis nu este posibil, pentru că altfel Consiliul Europei riscă să se destrame".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
-6 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:3,6 m/s
Mie
-2 °C
Joi
-3 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-4 °C

Curs oficial BNM 20 Martie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019
RUB 0.2847 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău