Thorbjorn Jagland: Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei

  • 20 Aprilie 2017 16:59
Thorbjorn Jagland: Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei

Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei, a avertizat joi secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjorn Jagland, în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă un posibil referendum pe tema reintroducerii acestei pedepse, transmite AFP.

''Niciunul din statele noastre membre nu poate aplica pedeapsa cu moartea'', a subliniat Jagland, cu ocazia prezentării, la Strasbourg, a raportului său anual referitor la starea democrației în Europa, scrie Agerpres.

''Este de la sine înțeles că, dacă doriți să o reintroduceți, nu puteți fi membru al Consiliului Europei. Acesta este un punct fundamental al Convenției Europene a Drepturilor Omului'', a insistat secretarul general.

El a estimat totuși că este încă prea devreme pentru discutarea condițiilor unei eventuale excluderi a Turciei din organizația paneuropeană, ce are sediul la Strasbourg și numără 47 de membri.

Jagland a insistat pe necesitatea de a se urmări îndeaproape punerea în aplicare a reformei constituționale în Turcia, care va spori considerabil puterile președintelui Erdogan, dar împotriva căreia, a atras atenția oficialul Consiliului Europei, au votat aproape 50% dintre cei prezenți la urne.

''Noua Constituție spune că Convenția Europeană a Drepturilor Omului este superioară legii turce și, prin urmare, pedepsa cu moartea nu este autorizată. Atunci de ce să fie întrebat poporul dacă vrea să abolească un articol pentru care tocmai a votat? Nu are absolut niciun sens'', s-a întrebat Jagland, apreciind că dezbaterea legată de acest nou referendum are un caracter ''în mult mai mare măsură politic decât juridic''.

Statutele Consiliului Europei prevăd că un membru care încalcă grav principiile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului poate fi invitat să se retragă din organizație. Dacă statul în cauză nu dă curs acestei invitații, Consiliul Europei îl exclude din rândurile sale.

Un precedent îl constituie Grecia, obligată să iasă din Consiliul Europei în timpul dictaturii coloneilor, și reintegrată în 1974.

Thorbjorn Jagland a reamintit joi că pedeapsa capitală reprezintă unul din motivele principale pentru care Belarus nu este membru al Consiliului Europei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:4,1 m/s
Mie
18 °C
Joi
20 °C
Vin
20 °C
Sâm
13 °C
Dum
13 °C

Curs oficial BNM 22 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6333 -0.0106
USD 16.7050 0.0309
RON 4.2473 0.0061
UAH 0.6409 0.0031
RUB 0.2685 0.0004
Arhivă Radio Chișinău