STUDIU | Care sunt raioanele cele mai afectate de corupție?

  • 17 Iulie 14:32
STUDIU | Care sunt raioanele cele mai afectate de corupție?

Cele mai afectate de corupție sunt raioanele Ștefan Vodă, Cimişlia, Nisporeni şi Donduşeni, în timp ce municipiul Chişinău, raioanele Criuleni şi Basarabeasca se află la polul opus.

Potrivit unui studiu lansat de IDIS Viitorul, în administrația publică locală, corupția, care pare să fie extinsă, este accentuată de lipsa unei definiri clare a responsabilităţilor, confuzie în separarea funcţiilor administrative de cele politice şi o lipsă de transparenţă în procedurile administrative, transmite IPN.

Corupția sistemică şi inegalitățile sociale, prezente la nivel local, duc la pierderea încrederii populației în administrație şi oferă teren fertil pentru apariția politicienilor populişti.

Potrivit Idicelului competitivității regiunilor, Ștefan Vodă este regiunea în care cele mai multe decizii luate de autorități stau la baza unor interese pecuniare ilegale. Autoritățile publice din acest raion sunt caracterizate printr-un interes ridicat al instituțiilor de stat în administrația locală, aplicarea slabă a legislației în instanța locală şi perspective slabe de dezvoltare a afacerilor.

Și în raionul Cimişlia corupția atinge cote alarmante. Deciziile adoptate de către Consiliul raional sunt afectate într-o proporție ridicată de fenomenul corupției, lucru ce plasează acest raion pe cea de-a doua poziție în ceea ce privește impactul corupției asupra autorității publice locale. Nivelul corupției în cadrul întreprinderilor private este şi el unul evident, iar raionul Cimişlia ocupă locul trei la acest capitol.

Raionul Nisporeni ocupă cea de-a treia poziție în ce priveşte deciziile afectate de corupție ale autorității raional. După nivelul corupției în sectorul privat, raionul Nisporeni ocupă locul 19 din 35. Autoritățile raionale din Nisporeni sunt caracterizate, potrivit opiniei mediului de afaceri, de birocrație, impozite locale ridicate şi de o neîndeplinire a obligațiilor conform aşteptărilor antreprenorilor.

Surprinzător este faptul că, potrivit aceluiaşi top, în Chişinău aproape că nu ar exista corupție. Capitala ocupă ultima poziție la acest capitol. Și reprezentanții sectorului privat au arătat că nivelul corupției este unul scăzut în Chişinău. Cu toate acestea, datele CNA arată că anume autoritățile municipale din Chişinău sunt cele mai afectate de fenomenul corupției, aici înregistrându-se cele mai multe infracțiuni de acest gen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
32 °C
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,7 m/s
Mie
24 °C
Joi
21 °C
Vin
24 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 30 Iunie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7060 -0.0053
USD 18.1544 -0.0790
RON 4.5482 -0.0028
UAH 0.6957 -0.0036
RUB 0.3076 0.0016
Arhivă Radio Chișinău