SOLUȚIILE pentru agenții economici nemulțumiți de rezultatele de achizițiilor publice

  • 17 Iunie 2017 10:23

De mai mult de un an, agenții economici care participă la licitații publice, nu pot depune contestații, în cazul în care nu sunt de acord cu rezultatele procedurilor de achiziții. Potrivit noii legislații în domeniu, adoptată în conformitate cu standardele europene, urma să fie instituită Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor, care, însă, nu este deocamdată funcțională. 

Până în mai 2016, contestațiile referitoare la achizițiile publice erau soluționate de Agenția de Achiziții Publice, instituție care aproba și semnarea contractelor, fapt ce crea o situație de conflict de interese. Potrivit noii legislații, intrată în vigoare la acea dată, urma să fie creată o instituție independentă care să soluționeze contestațiile. Până la instituirea ei, agenții economici se pot adresa direct în instanțele de judecată, dacă nu sunt de acord cu rezultatele procedurii de achiziții, fapt ce le îngreunează activitatea. Procedurile judiciare sunt foarte anevoioase spune Vadim Țurcan, specialist în achiziții la compania Valdconsgrup, ce oferă lucrări de reparații și construcții.

„Noi am încercat să mergem pe acest drum, am mers și în judecată și ne-a venit un răspuns că trebuie să prezentăm documente adiționale, printre care era procesul de evaluare a ofertelor. Autoritatea contractantă nu ni l-a eliberat. Respectiv, judecătorul a pronunțat decizia să închidă cazul, pentru că noi nu am adus probe suficiente, într-un fel. Asta iarăși creează bariere, obstacole pentru operatorul economic, ca el să nu poată contestat această procedură. Asta duce la un grad de corupție mai mare și la ne-transparența licitațiilor publice”, a precizat Vadim Țurcan.

Crearea Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor reprezintă și o restanță a Republicii Moldova în cadrul implementării Acordului de Asociere, a subliniat analist economic al Centrului ”Expert-Grup”, Iurie Morcotîlo.

„Această restanță este nu numai la nivel național, dare este și restanță și față de angajamentul Moldovei față de Uniunea Europeană. Conform planului de acțiuni prin care noi implementăm Acordul de Asociere, această agenție trebuia să fie funcțională de la 1 ianuarie 2017”, a constatat Iurie Morcotîlo.

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe i-a desemnat abia la 14 iunie 2017 pe viitorii consilieri din cadrul Agenției de Soluționare a Contestațiilor, după ce la două ședințe anterioare, nu a întrunit cvorum. 

„Până la sfâșitul lunii ianuarie a fost depunerea dosarelor, pe urmă au fost două tentative de interviu și nu s-a reușit, că nu am avut cvorum la comisie și asta a fost a treia tentativă, care a reușit”, a constatat președintele comisiei, deputatul Ștefan Creangă.

Candidaturile desemnate urmează să fie aprobate de Parlament. În calitate de director al noii instituții a fost desemnat fostul director al Agenției de Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, despre care presa a scris anterior că ar fi favorizat firma surorii sale la câștigarea mai multor licitații publice. CNA s-a autosesizat, dar nu reușit să demonstreze că Viorel Moșneaga ar fi influențat semnarea contractelor între firma surorii sale și autoritățile contractante.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chişinău
8 °C
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,1 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
16 °C
Mie
13 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău