Situația din Republica Moldova, dezbătută în Parlamentul European

  • 17 Mai 08:20
Situația din Republica Moldova, dezbătută în Parlamentul European

Situația din Republicii Moldova a fost discutată aseară în Parlamentul European, după ce mai devreme se vehiculase că în urma ultimelor evoluții politice de la Chișinău forumul legislativ al UE ar fi amânat acordarea unei asistențe financiare de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europeane.

Potrivit unei declaraţii a Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova, până la deblocarea unei prime tranşe, autorităţile de la Chişinău vor trebui să-şi asume implementarea unor măsuri din memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi, transmite IPN. În declarația europarlamentarilor sunt denunțate politizarea instituţiilor de stat din R.Moldova, corupţia, dependenţa justiţiei şi tergiversarea investigaţiilor privind fraudele bancare.

Mai mulți europarlamentari, printre care deputatul Grupului Popular European Cristian Preda s-au declarat împotriva acordării unui ajutor financiar Republicii Moldova. Aceștia au atenționat că nu cetăţenii moldoveni ar fi beneficiarii ajutorului european, ci ”elitele cleptocrate de la Chişinău”.

La rândul său, eurodeputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților, Andi Cristea, a anunţat că până la sfârşitul acestei săptămâni Parlamentul European urmează să aprobe mandatul pentru începerea negocierilor privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Amintim că parlamentarii europeni au amânat, pentru cel puţin o lună, alocarea asistenței financiare aprobară pentru Republica Moldova în ianuarie anul curent, din cauza îngrijorărilor privind reforma sistemului electoral.

Ieri, reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European urmau să discute despre modalitățile de acordare a banilor, dar convorbirile au fost amânate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
17 °C
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Mie
13 °C
Joi
10 °C
Vin
9 °C
Sâm
9 °C
Dum
7 °C

Curs oficial BNM 27 Septembrie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7918 -0.1668
USD 17.6335 -0.0195
RON 4.5206 -0.0388
UAH 0.6683 -0.0026
RUB 0.3062 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău