R.Moldova exportă în România mai mult decât în toate statele CSI (Revista presei)

  • 16 Februarie 2017 09:47
R.Moldova exportă în România mai mult decât în toate statele CSI (Revista presei)

Revista presei din 16 februarie 2017

Criza energetică din Ucraina poate lovi în Republica Moldova, titrează portalul Mold-street. Guvernul de la Kiev a declarat pe 15 februarie, stare de urgență energetică, din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiștii proruși, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaționaliste ucrainene. Situaţia va afecta şi economia Moldovei, atenționează Mold-street. În primul rând, în condiţiile în care sistemul energetic moldoveneasc lucrează în regim sincron cu cel ucrainean, şi o destabilizare sau o situaţie de avarie în sistemul din Ucraina poate provoca o situaţie similară şi în Moldova. În plus Ucraina asigură tranzitul a 99% din gazul consumat de Moldova, iar în situaţii de criză sunt posibile şi scenarii de blocare şi a tranzitului de gaze prin Ucraina. Un alt efect ar putea fi creşterea preţurilor la curentul electric şi la alte resurse energetice, de exemplu la cărbune şi păcură, scrie publicația.

Republica Moldova exportă în România mai mult decât în toate statele CSI. Portalul economic Mold-street relevă că valoarea exporturilor moldovenești peste Prut a crescut în 2016 cu aproape 15%, până la 531 de milioane de dolari. Pe de altă parte, livrările de mărfuri spre spațiul CSI s-a diminuat cu 16%. Creșterea semnificativă a exporturilor pe piața românească se explică în mare parte prin reexporturile de mărfuri după prelucrare, în special de cabluri, huse și accesorii pentru industria automobilelor din România, scrie Mold-street.

Cutia Pandorei din politica externă a Moldovei a fost deschisă: Un stat fără frontiere este un stat vulnerabil titrează portalul Moldnova. Politica externă a Republicii Moldova riscă să fie supusă unor transformări profunde dacă politicienii de la Chișinău nu se vor consolida și vor continua aceeași politică internă de acum 25 de ani. Neutralitatea țării, care este o „marfă vandabilă” în relația cu Rusia, trebuie valorificată, cred experții în politica externă. Unii dintre ei spun că pe Nistru este necesară instituirea unui hotar administrativ și înghețarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Securitatea țării este inexistentă, iar clasa politică a conservat slăbiciunele Moldovei – dependența energetică, situația economică, geopolitică etc., crede Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău (APE), citat de Moldnova.

„Agentul de influență al Federației Ruse la șefia statului”, titrează Ziarul de Gardă.  Analistul politic Oazu Nantoi susține într-un interviu că „Plahotniuc, promovându-l și susținându-l pe Dodon în funcția de președinte al R. Moldova, nu putea să nu cunoască interdependențele dintre Dodon și Federația Rusă”.

Într-un editorial pe Deschide.md, scriitorul Alexandru Vakulovski denunță faptul că purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, care este și consilier municipal, ocolește legea pentru a rămâne și în Consiliul Municipal al Chişinăului, şi la Preşedinţie. Autorul amintește că Autoritatea Naţională de Integritate a spus clar: funcţiile de consilier municipal şi cea de consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al preşedintelui sunt incompatibile. „ Aparatul preşedintelui e murdar astfel, oricum ai întoarce-o, iar un consilier municipal care are acces la secretele de stat e prea de tot”…  scrie Alexandru Vakulovski.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chişinău
8 °C
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,1 m/s
Dum
16 °C
Lun
17 °C
Mar
16 °C
Mie
13 °C

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3170 -0.0000
USD 16.4277 -0.0000
RON 4.3622 -0.0000
UAH 0.6264 -0.0000
RUB 0.2688 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău