Rețeta zilei | Chiftele de năut ca în Sfântul Munte

  • 17 Martie 14:28
Rețeta zilei | Chiftele de năut ca în Sfântul Munte Jurnal Aradean

Si daca astazi va aducem dinainte un fel de mancare din alta parte a lumii, nu inseamna ca am renunțat la preocuparea noastra pentru adevaratele retete romanesti. Doar ca rețeta de chiftele de naut ca la Muntele Athos serveste mai mult timpului de restricții alimentare al postului Pastelui. manastiresc ortodox).

Rețeta zilei de astazi vine chiar din Muntele Athos, de la Manastirea Simonopetra (numele Sfantului Petru stim ca a fost, pe vremea cand era simplu pescar, Simon), unde voievozii romani au lasat semne ce nu se vor sterge niciodata. Manastirea Simonopetra a fost daruita cu odoare si renovata de Mihai Viteazul, intregitorul de țara.

Chiftelele de naut se pregatesc in Muntele Athos dupa o rețeta veche de secole. E o rețeta simpla, de post, care o sa va ajute sa va imbogațiți meniul si sa faceți subtil legatura cu locurile sfinte.

Pentru chiftele de naut ca la Manastirea Simonopetra trebuința de: 500 g naut boabe, 4 catei de usturoi, o ceapa mare, o legatura de patrunjel verde, o lingurita de seminte de chimen, 150 g faina, doua oua, piper, ulei de masline.

Pune la inmuiat boabele de naut timp de 12 ore, schimband apa de cel putin trei ori. Fierbe apoi boabele de naut cu apa multa timp de doua ore si jumatate (ori mai mult, daca este nevoie, pana ce s-au inmuiat). Pune-le intr-o strecuratoare, lasa-le la scurs, apoi paseaza-le prin strecuratoare sau freaca-le in mojar (adunand si aruncand cojile de naut care se separa). Pentru a usura aceasta parte a prepararii, poti folosi naut din conserva, pe care doar il mixezi. Adauga usturoiul zdrobit, ceapa taiata foarte marunt, patrunjelul taiat de asemenea marunt, chimenul (e indicat sa fie macinat in mojar, in prealabil), faina si piperul. Se bat ouale cu telul, apoi se incorporeaza, obtinandu-se un aluat care se da la rece pentru 15-20 de minute. Se incalzeste uleiul. Se modeleaza din aluat chiftele de dimensiunea dorita, care se prajesc pe ambele parti in uleiul incins.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
22 °C
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,7 m/s
Joi
10 °C
Vin
5 °C
Sâm
4 °C
Dum
8 °C
Lun
9 °C

Curs oficial BNM 18 Martie 2017

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2178 -0.0000
USD 19.7835 -0.0000
RON 4.6617 -0.0000
UAH 0.7331 -0.0000
RUB 0.3406 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău