Republica Moldova se apropie de Coreea de Nord (Revista presei)

  • 18 Aprilie 2017 09:39
Republica Moldova se apropie de Coreea de Nord (Revista presei)

Revista presei din 18 aprilie

„Moldova după trei ani de regim fără vize cu UE” – o analiză semnată de Dionis Cenuşa pe IPN. Potrivit expertului, eliminarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni în aprilie 2014 a constituit una dintre cele mai palpabile realizări ale autorităților moldovene în materie de integrare europeană. Regimul fără vize a simplificat interacțiunea dintre cetățenii moldoveni și spațiul european și a crescut fluxul persoanelor care apelează la pașapoartele biometrice pentru a călători în Europa. Totodată, liberalizarea vizelor continuă să fie un instrument util pentru a atrage populația din regiunea transnistreană, concluzionează autorul, subliniind în același timp că efectele acesteia trebuie suplimentate cu politici solide de reintegrare a țării, care deocamdată lipsesc.

Pe de altă parte, Adevărul comentează demersul prin care Igor Dodon a cerut ca Republica Moldova să primească statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Publicația subliniază că „Uniunea Euroasiatică, deocamdată, e o creaţie fictivă, care nu dispune de nici un mecanism financiar sau de fonduri de ajustare structurală. Nici dacă ar fi fost primită ca membru cu drepturi depline, Republica Moldova n-ar fi exportat un strugure în plus şi n-ar fi primit o rublă nerambursabilă, ca ajutor, pentru că nu e de unde. Totodată, autorul se întreabă „Ce va rămáne din această plecăciune gratuită în faţa Porţii Kremlinului? – și răspunde -  O Basarabie crucificată între două orizonturi adverse”.

Evenimentul Zilei revine la inițiativa lui Dodon de a organiza un referendum, amintind că acesta ar putea costa 75 de milioane de lei. Ziarul îndeamnă Comisia Electorală, „chiar și postfactum, să se pronunțe pe ilegalitatea finanțărilor lui Dodon și a PSRM-ului din offshore-urile din Bahamas cu bani rusești” în campania trecută. Totodată, publicația se întreabă „când își vor coase moldovenii buzunarele și vor înțepa dureros degetele care le cotrobăie pe acolo. Când se vor trezi și nu vor mai tolera astfel de spectacole ridicole de iluzionism politic, care miroase a prosteală de la 100 de poște”?

Moldova se apropie de Coreea de Nord, titrează Jurnal.md, după ce o delegaţie a PSRM a participat la festivităţile dedicate dictatorului Kim Il Sung. Deşi tensiunile dintre SUA şi regimul de la Phenian au crescut în ultima perioadă din cauza testelor balistice şi nucleare şi a ameninţărilor făcute de regimul nord-coreean, Republica Moldova se apropie de cel mai izolat stat din lume. O delegaţie a PSRM, în frunte cu deputatul Grigore Novac a participat la festivităţile dedicate împlinirii a 105 ani de la naşterea dictatorului Kim Il Sung, scrie Jurnal.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
19 °C
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Dum
19 °C
Lun
19 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 26 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7119 -0.0000
USD 16.8184 -0.0000
RON 4.2607 -0.0000
UAH 0.6438 -0.0000
RUB 0.2743 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău